jueves, 17 de diciembre de 2015

Dom Peixe (Matosinhos - Porto - Portugal)


Hai dellos sitios raros para alcontrar información de les coses, pero creo que ponese a falar col dueñu de un chigre de "frixuelos y pizzes para llevar" en metá d'Oporto pue llevase la palma. Pues sí, mentantu esprábemos po los dos frixuelos con chocolate que queríen merendar los neños entamemos una charra perprestosa col dueñu, qu'estudiara n'Uviéu, y recomendonos que si díbemos al acuariu al día siguiente xintáremos pexes na Rua Herois de França en Matosinhos, en cualisquier llugar, nel que más nos prestare nel momentu y asina de casualidá entremos nel Dom Peixe, magar que n'nesa cai podéis alcontrar varios, d'estilos diferentes pero too col pescau frescu y un "grelhador" o parrilleru a la puerta faciéndolo.

El  Dom Peixe ye un chigre formal, con perbona atención, bien decoráu y, en fin, que nos dio bona pinta pa entrar, ¡qué queréis que vos diga!.

En vez de Dom Peixe, tengo un neñu que podía llamar Don Gamba (por munches coses, pero tamién porque y-gusten) asina que pedimos pa que ellos compartiersen una de gambes al ayu que taben per prestoses. Eso sí, nun me dio tiempu a prepara el móvil y ya la metá del platu taba nos platos d'ellos....ye lo qu'hai :-). Aceite d'oliva, ayu, gambes semi pelades fresques (siempre dexen la cola ensin pelar) y pa dientro. Bones.


Ellos de segundu quxeron salmón a la parrilla. El salmón nun ye un pexe que a mi me preste, pero a ellos la verdá ye que yos-gusta munchu. Bien parrillau, con costrina per fuera y tienrín por dientru, dieron bona conta. Emplatáu pa cada un sobre la marcha, na semeya sólo ta puesta una metá del bichu.




Los mayores preferimos da-y a la dourada grelhada (dorada a la parrilla, eh! aunque ya sé que lo pillásteis) que desepinaron n'un plis-plas y emplataron los camareros na nuesa mesa en un momentín. Gran puntu, gran pexe, aceite, sal, algo d'ayu y a esfrutar. Meyos véis les semeyines, qu'esta vegada nun son tan males.



De compaña, un Planalto branco 2013 (Douro D.O) que fixo bien los deberes cola comida, agua grande, una mus de chocolate, una copina de oporto y un café solu. Si tuviéremos n'España, por calidá, y serviciu rondaríemos los 85-90 €, en Portugal, tando na zona VIP d'Oporto, con un 23% d'IVA y siendo, de lloñe, el sitiu más caru onde comimos durante'l fin de selmana, nun llegó a 66 €.

Si váis a Matosinhos a dalgo, vos recomiendo la cai, escoyer un chigre y a ver :-)


sábado, 14 de noviembre de 2015

Polvorilla (Burgos - Castiella)

 Estupendo chigre del que nos despedimos de Burgos. Alcuéntrase na plaza onde ta'l más afamáu de la ciudá (el Ojeda) y ye un bon sustitutu pa metese una xintadina curiosa en Burgos munchu más económica (y con tiques munchu más entovía).

Na parte baxa ye chigre-cervecería onde vimos un montón de pinchos con bona presencia pa facer compaña al vermú. El restaurante ta na parte de riba y tien una decoración clásica, incluso un plizcu d'eses "pasaes de moda". De la que llaguemos nun había naide, asina que escoyimos una mesina esquinada; Dempués el chigre foi enllenándose, sobre too de families en plan domingu, anque yera llunes festivu.

Como desayunáremos perbien nun habí muncha fame y casi too foi para compartir 2 y 2.

Casi too porque el "bicheru" quixo media de gambes pa él, asina que mentantu y-daba a les gambes los demás entamemos con unos níscalos con tocín a la plancha que taben mui bien. A pesar del tocín (que nun yera munchu y servía pa dexar tastu) los níscalos taben nel puntu de sal. Prestonos, eso sí, magar d'intentalo (porque ellos prebar, prebenlo too) les setes nun terminen d'entrar nel gustu infantil.


Para el 2 y 2, como vos dixe, per un llau hamburguesa de güe (vaca vieya) con tomatinos y cebolla pochadina. Perbona la carne y bien fecha. Presto-yos munchu.



La neña y yo preferimos compartir una patina de llechal al mou clásicu castellán, que y-tenía yo ganes dende Palencia. Fornu, agua, sal y un plizcu de llimón pa dexar un llechal perbonu, del que dimos cuenta los dos poco a poco y bien que nos prestó.

De compaña hubo agua y media d'Izadi crianza 2007 (en 1/2 nun había munchu qu'escoyer) y finemos con  2 cafetinos con xelu de postre como reis.
Total de la cuenta 65 €, que ye un preciu perbonu. Prestonos el sitiu a pesar de la decoración tipo "Cuéntame"



viernes, 6 de noviembre de 2015

Bodegón de Güela (Llugones - Siero)


Llunes raru de fiesta nel xintemos nel Bodegón de Güela porque dempués de facer unos recaos pela zona nun atopábemos per dengún llau un sitiu con meses llibres onde comer, asina que mirando la aplicación tiquetera del móvil alcordeme del Bodegón que fadría mil años que nun pisaba y que venía ellí. Prebemos suerte y teníen mesa para 4.

El chigre sigue tando igual de bien puestu; Ye afayaizu y ta decoráu en forma tradicional con piedra y maera con un comedor al fondo piquiñín y prestosu.

La especialidad parecen ser los callos, pero, nun me digáis porqué, que soi un fan, nun tenía yo'l día calleru, asina que decidimos pedir 4 platos y eso que pareciones que nes meses d'alrodiu llegaben unes raciones pergrandes.

La peque pidió unes croquetines de xamón, que como y-pareció poco a los del chigre vinieron con pataquines frites (de les de verdá) y que a doña croqueta y-prestaron pola vida, asina qu'ensin prebales doy-yos l'aprobáu. Ración abundante, que mirando la semeya tengo mieu que nun fuera media ración.



L'otru pidió unos chopitos, ración inmensa (d'ehí que dulde si les croquetes nun sedríen media) que debieron-y parecer inabordables :-). La cuestión ye que taben bonos, ensin aceitón y cruxentes. Anque lu tuvimos que sofitar, dio bona cuenta d'ellos ensin más problemes.



Pela nuesa parte y para compartir pidimos una de zamburiñes y una de pitu caleya. Cuando llegaron los platos creimos que se confundieren y traxeren dos y dos, pero non. Equí vinieron los estremos del día, esos momentos nos que daste cuenta de que'l chigre ye de guisos y que cuando hai muncha carta tien qu'haber fallos. El fallu, les zamburiñes, contamosles, 24 unidades, pero nun sé que fixeron na cocina con elles. Les probes veníen reseques y con un tastu a pegáu a la sartén de fondu, vamos, que se yos-pasaron claramente. Tendríemos que les devolver, pero el que haiga xintao con guah.es cuando ellos ya tienen la comida na mesa sabe que ponese a esperar por otru platu termina en traxedia griega al final con ellos esperando por tí, asina que nada, había fame y tiremos pa lantre.



Menos mal que'l pitu compensó too lo que había que compensar. Inmesa ración de pitu de caleya prietín y guisao con pataquines. Tienru y sele. Un día van tener qu'esplicame que pinten nos chigres esos pimientos de bote enriba les pataques, pero bono, si ye pa decorar, meyor nun ponelos. El restu, mui rico. Y non, nun se equivocaron, nun pudimos con ella y dio para cenar, que nos llevamos la metá pa casa :-)




Agua grande, dos de sidre de Val D'Ornón (rica), un kas y un par de cafés con xelu por 62,1 € de tiques, lo que nos pareció mui bona relación de calidá / preciu. Vos encamentamos a pedir guisos y la prósima nun se m'escapen los callos, a ver.

martes, 6 de octubre de 2015

Las Cuadras (Ponferrada - El Bierzu)

Las Cuadras ye un chigre afayaizu situau al pie del castiellu de los Templarios, n'unes antigües bodegues. Piedra, maera, meses con banquinos y amplies. Sólo faltaba que se picase bien para tar agusutu y, efeutivamente, asina foi, y, amás, de raciones contundentes.

Tiremos de un par de coses para compartir y les dos fuera de carta. Primero llegaronnos unos pimientinos de Padrón perbonos, carnosos, de bon tamañu y gran tastu. Eso sí, ente toos nun me picó dengunu y eso, que prestame asgaya que dellos piquen, en fin, para la prósima.



De segundu vinieron los papos de xata con pataquines a la panadera. Papos guisaos, ye más, fechos al estilu "carne guisao", con trocinos piquiñinos y guisu con pimientos. Estupendes, tienres, riques, contundentes. Un bon platu para finar con una bona fartura.



De compaña tuvimos a un Godello de la zona, cumplidor y prestosu, Viñalia (apuntelo, apuntelo, aleluya).

Dos cafés con xelu y 23 € por cabeza que nos resultó bien de RCP.

Hai que dicir, que pegáu al chigre hai un Pub, el bombardier qu'usa les mismes bodegues de entornu y que complementa perfutamente la cena ;-)



miércoles, 23 de septiembre de 2015

La Traserilla (Palencia - Castiella)


Palencia, esa gran desconocida, ciudá afayaiza, fácil de pasear, con un cascu vieyu que merez la pena (nel que destaca esa cachu Catedral) con cais anches y lluminoses. En fin, un pueblín pa conocer nel que nos prestó munchu tar un fin de selmana de cumpleaños y que nos pilló en plenes feries de San Antolín, lo que incrementó l'ambiente habitual de xente.

A nivel gastornómicu, Palencia nun ye Valladolid, pero tien el so puntu coles tapes (toes de pagu, que tampoco ye Llión nel que cada vinu lleva tapina) y había qu'aprovechar que un de los meyores sitios de Palencia tuviera tiques restaurant (que tanta vida mos dan, la verdá).

Allá que nos fuimos a prebar la Traserilla que ta en una casa vieya remocicada ente la metá de la Cai Mayor y el ríu Carrión. Como ye una casa vieya cada cahcín de restaurante ye perpequeñu y va situándose por pisos. El chigre ta nel pisu d'abaxu y son cuatro meses con una barra alta enllena de pinchos, de los que nun dimos cuenta porque díbemos pasar cenar, pero que teníen perbona pinta. Los comedores, como vos digo tan xubiendo peles escaleres estrechines y nun sé si tan o non decoraos diferentes ya que nosotros sentémosnos nel primeru d'ellos. Decoración minimalista y blanca n'otru espaciu con cuatro meses y un "mini-acutau" pa una cena mayor, tamos falando d'un comedor de nun mñas de 20 persones.



L'entamu de la casa foi morciella de la zona (d'arroz, como la de Burgos). Mui rica pa facer boca.


Pa compartir decidimosnos poles molleh.es con setes, la verdá que perbones y eso que llevaben salsa (que me parez que nun venía na descripción del platu) y salsa con nata (de la que nun soi precisamente amigu n'estos casos). Pero perbones, diferente preparación a la habitual a la que tamos avezaos nel Pumarín, normal. Molleh.es fines, nel so puntu de blandes, con bon tastu y setes. Prestonos.



Ya cada un fuimos a coses diferentes, per un llau de la mesa los papos de xata que taben perbine acompañados de pataquines y cebolla. Bon tastu, bona testura y rica la salsa, nun se puede pedir más.


La cagada vino pela mio parte, que non foi problema de cocina, foi de eleición y de facei casu a la camarera. Yo quería llechazu y entiendo que'l que seya d'equí innove con él, la cuestión ye que m'apetecía dalgo más clásico pero la descripción de la carta "Otra forma de comer lechal, bocaditos crujientes con miel y módena" llamábeme muchu, la camarera col "ta bonísmo y sal muchu, ye una especialidá"....cayí na trampa. Lo dicho, nun taben mal, taben ricos, pero nun yera lo que yo quería y, probablemente nun ye lo que un par de asturianos quieran comer cuando van a Palencia a comer llechal, d'ehí, l'avisu que vos faigo.

Como vos digo, tienros, suaves, bien, ricos, pero nun dexen de ser unos "nuggets" de llechal esgüesao bien empanaos, que déxente con esa espresión na cara de sustu cuando te los traen y esi "¿cómo ye esto,ho?" que nos sal a nosotros ensin querer :-). Repito, nada que dicir a la cocina.

El mélicu alemán esi sigue trabayando conmigo y, o entamos a tomar notes (cosa que paso) o esto de alcordase de too ye imposible. Nun termino de cayer nel vino, taba bono, fuerte, un Ribera Crianza desconociu pa mi dientro de una carta de vinos clásica onde les haiga....Entamaba por H y d'ehí nun paso por más que lo intente.

La cuenta 65 € pagaos colos tiques restaurant. Siendo un de los sitios caros de Palencia, podéis facevos a la idea de qu'esta ciudá nun ye nada cara.



martes, 15 de septiembre de 2015

O Bairro (Aveiro - Beira Litoral - Portugal)







Espumante de la zona de Aveiro por copas, entrantes (aceitunas y pan con matequilla) y agua. 89€

Apetecionos estes vacaciones pasadas dir pasar una tarde a Aveiro. Ciudá que llamen la Vencia de Portugal y que, siendo guapa y tienedo canales, nun tien nada que ver cola italiana. En cualisquier casu, quedemos coles ganes de pasear en barca colos guah.es porque foi finar de xintar y entamar a llover como si nun hubiere mañana y con fríu (y yo creyendo qu'escapando d'Asturies llibraba d'agua y fríu siempre) y claro, 45 minutos en barca vestidos de branu y chancles yera lo más apropiau pa garrar la muerte y fastidiar el restu de les vacaciones, asina que queda pendiente una visitina

Mentantu esperábemos la hora de dir en barca a dar un vueltina per un de los canales más llargos (ya vos digo que 45 minutos) vimos cerquina un chigre con perbona pinta, afayaizu, illumináu, decoráu con gustu, coles meses distanciaes una d'otra y cocina a la vista, un sitiu con fen-shui d'eso y que nun parecía el típicu chigre turista....vaya güeyu que tuvimos, acertemos de plenu y ensin mirar guíes.

O Bairro ye too eso, un sitiu nel que te presta sentate y esperar pola comanda, y amás tien bona cocina. Reconozco que los precios nun son portuguesos del too, pero para 5 y en comparanza con España al mesmu nivel de chigre, nun taben nada mal.

Voi contavos que sí, que 1.000 o 10.000 formes de preparar el bacalláu, peroalcontrar dellos bonos o al nuestru gustu, polo menos el mío, hai que se lo trabayar. El casu, ye que'l chigre con esa bona pinta preparaba un bacalláu y diome por pedilu. Bacallau desecao, siempre en Portugal, con costra de pan y pistacho y una salsina d'aceitunes. Nun sólo los platos taben bien presentaos, ye que esti bacalláu foi un de los meyores que comí per ellí. Perbono.



Dos de gambes (camaroes) al ayu pa los dos "gamberos" menores d'edá que había na mesa. Curiosa presntación, curiosa preparación, perbonos también y una racionina curiosa (a un hubo qu'ayudalu un poco, si ye que come como'l micu que ye, h.e, h.e)



La otra mini, que ye de bon comer, tampoco pudo col so caprichín, nun m'estraña, ya que foi una ración percuriosa de spaghettis a ala boloñesa que nun prebé, pero que nun-y taba disgustando nada, asina que daremosla por aprobada :-)



Pal otru adultu de la mesa, carne, raro pa ella, pero ye que nun s'atrevió col bacalláu, sollombu de xata con una salsina perbien conseguida. Igual lo más "floxo" de la comida porque, pal nuesu gustu taba un plizcu más fechu de la cuenta, lo que nun quita que tuviere bono, tanto pola cocina como pola calidá de la carne que'esfrutemos.

De compaña, un espumante de la zona d'Aveiro por copes (nun m'alcuerdo, 4 o 5) de la casa, y que nun me quedé col nome de la "garrafa" (caberamente, o apunto les coses o....) y agua. Fueron 89 € en total (lo que nun llega a 18€ persona).

Un sitiu prestosu e igual una escapada de puente llargu a la zona...ensin piquiñinos :-)

viernes, 4 de septiembre de 2015

El Escorial - L'Escorial (Amandi - Villaviciosa)


L'Escorial ye un chigre al que y-tenía ganes porque siempre que pasaba delantre d'él un domingu a meudía veíalu enllenu de xente y, una de dos o yera'l típicu del vermú o xintábase bien. Aprovechando una visita d'unos amigos a la Comarca la Sidra quedemos a mediu camín ente Colunga y casa (más a nuestru favor, too hai que lo dicir :-.) ) y d'ehí a ver que nos ofrecía el chigre.

Tien tres ambientes diferenciados, el de chigre cola barra y cuatro meses, el del comedor que pa mi gustu ye poco afayaizu (típicu comedor grande con un montón de meses que y-quita munchu fen-shui d'eso a nun ser que te toque n'una esquinina) y la terracina, que tando bona nuechi parecía que apetecía más. La terraza ye interior y tien meses de merenderu de maera con unes sombrilles enormes que les tapen enteres y protexen de la lluvia, lo que tando n'Asturies siempre ye bono, porque a metá de cena púnxose a llover como si nun hubiere mañana.

Decidímosnos por coses pa compartir, entamemos con unos calamares frescos que nun taben nada mal preparos y abondo bonos de tastu (ya los comí meyores), eso sí, la ración parecionos un plizcu xusta de tamañu. Resumen aprobáu altu.




 Coles llámpares la cosa meyoró munchu, la ración yera abundante, les llámpares nun teníen nada de sable y la salsa taba impresionante. Tengo que lo dicir, que yo soi más de llámapres preparaes con verdures, pero que tanto aquelles del desaparecíu Molín del Puertu que llevaben chorizu, como estes que lleven xamón (tamién cebollina) tan perbones. Esti ya resultó de notable y tuvimos entreteníos faciendo barcos col pan y la salsa un bon ratu (¡qué pésima costume pa baxar kilos de pesu!).

Los nuestros amigos, que nun tan de llámpares (igual en Madrid ye más complicao pillales) quedaron encantaos.



Pa finar, vino el Cachopu de la casa, pa compartir 5 dio de sobra (teniendo'n en cuenta que pillamos dos platos primero). Teníen varios cachopos en la carta y decidimosnos por el Cachopu Escorial (por eso de que si lleva el nome del chigre tien que ser el que meyor preparen, en fin, por pidir un).

 El cachopu llevaba bona carne, taba bien rebozáu y fechu y prestonos asgaya. Llevaba, champis, ñueces, cecina y quesu de cabra. Yo sólo tengo que dicir que cecina o xamón, bien, pero que el quesu de cabra sigo ensin velu n'un cachopu porque me mata el tastu de la carne. Un quesín suave de tastu ye lo que yo entiendo que tien que llevar dientro. En cualisquier casu, pa gustos colores y el cachopu taba rico.


Sidra asgaya que taba bona y de la que tomé nota mental y ya se sabe...que nun m'alcuerdo, pero si tengo qu'apostar xuraría que yera de Vigón, cafés y una botellina de agua por 13,2 €/cabeza.

Sidrería afayaíza de les qu'hai munches, como pa xustificar un "voi a la Villa a..."pero na que se come bien y te permite pasar un ratu prestosu con amigos si tas pela zona.