martes, 8 de septiembre de 2009

El Palaciu de Lluces (Lluces-Colunga)





Esti mes tendremos un par d'eventos que cellebrar y entamamos ayeri con un cumpliaños (ca dia tas mas xoven vida :-) ). Si amas me lleven a un sitiu guapu a cenar pues ¿que mas quier un?, bono, si, que'l sitiu te a l'altura. El restaurante del Palaciu de Lluces ta n'un edificiu anexu al palaciu en si, del sieglu XVI si nun m'equivoco. Un sitiu perguapu con un prau increible zarrau con una muria de piedra nel que lo primero que ves yendo pal restaurante ye una terracina perafayaiza onde tomar dalgo enantes o dempues de cenar (nel nuesu casu, foi dempues). L'edificiu del restaurante ye un cubu de formigon y cristal que queda abondo bien al llau del palaciu y que si fuera de dia podries ver la xenra'l Sueve. Poques meses con xente (tres o cuatro) y eso que güei yera fiesta. Atencion rapida y amable, la cena entamo col detalle de la casa (semeya un) que consistia en dos pasteles, un de quesu y otru de centollu, na que ver un con otru, mui normalin el de quesu, mui ricu el de centollu, xugosin colos trocinos del bichu perlli, mui ricu. Pa compartir decidimosnos pola ensalada templada de viera y amasueles (semeya dos) que nos traxeron emplata. L'aliñu con perrexil taba perbono, les vieires y les amasueles realmente fresques y bien preparaes y la ensalda xugosina. Pa'l mio gustu, y esto va'n gustos, l'efeutu d'amargor que quieren conseguir cola llombarda ta un poco pasao de puntu. Home, soi incapaz de bebeme una tonica asina que pue que nun seya pa tanto, pero pa mi taba mui amarga. Un platu abondo conseguidu si nun llega ser por esi detalle.
Palos segundos yo tireme pol tiñosu al fornu (semeya 4) y pel otru llau de la mesa polos chipirones de potera de Llastres que taben recien traidos (semeya tres). De los chipirones, preparaos con un plizcu de cebolla, sal, la tinta y cebollin pa adornar solo puedo dicir una cosa...impresionantes!! si señor, platu cenciellu y de productu, pero que ricos taben, pa repetir. El mio tiñosu, que venia con unes amasuelines mui riques, taba bien preaprau, perfeutu de puntu de cocion y sal y d'un tastu mui rico, pero, gran pero, la salsa nun diba bien. Estes coses fastidienme abondu, porque colo rico que taba'l pescau la salsa taba espesada con algo (nun sabria dicir si fariña o maicena) pero espesda y'l tastu desmerecia del conxuntu'l platu.
Nun soi na llambion pero ya que tabemos tomamos unes torrixes de pan enllenes d'arroz con llechi rico, pero ta claro, mas pa llambiones que pa mi :-).
De compaña anduvo perlli un Mauro 2006, cafetinos un PX y la dolorosa nun la vi que me convidaben... bono si la vi, de regüeyu, un plizcu de la nota namas...66€/persona. Pa mi un poco pasao la relacion calida/preciu si solo mires la comida, pero l'entornu, l'atencion, esa terracina, en fin que foi una gran nuechi a pesar del mio tiñosu. Ah! de lo que si me voi quexar ye de los precios de los vinos, yo creia que nel Corral taben pasaos, pues na fios, equi pue davos un sustu gordu, exemplu San Roman crianza, en tienda ente 16-18€, a 50€ la botella. Cepes Vieyes y Petalos del Bierzu qu'anden polos 11€, a 25 € y asina un detras d'otru. La verda que nun se que quieren conseguir con esto, pero si ye que cenes con agua van bien :-)

20 comentarios:

Antonio Lopez dijo...

veolo un poco pasau de preciu.
lo que meyor pinta me tien son los chipirones, el tiñosu abondo salsona, si yera bueno ye matalu tanta salsona.
colos vinos nun se nin, parezme una burrada el margen, ayeri tuve nel tragaldabas d'aviles y tome un vino de 23 eur que en tienda ta per 18, asina si presta y apetez volver, con osties d'eses quitanse les ganes

Jorge Díez dijo...

Lo primero, felicitar con el retardo inevitable a quien corresponde por su cumpleaños ;-)

En cuanto al sitio, qué quieres que te diga, tampoco me anima demasiado a ir por lo que cuentas. Me da la impresión de que saliste satisfecho por la ocasión especial, el marco agradable y demás, pero estrictamente la comida...
Cuando te toque invitar a ti prueba en El Espacio.

Fartones dijo...

Jorge, Antonio

Al Espaciu tengo-y ganes, otru dia. Pero claro, como sitiu nun tien na que ver un con otru. De la comida'n si, decivos qu'esos chipis taben a morrer, que bonos. Eso si, el mio tiñosu matolu la salsa. Ties razon pasamoslo bien por too y eso tamien ye importante pa dies señalaos, pero la comida'n si quedose per baxo lo qu'esperaba.

Anotonio
de 23 a 18 n'un vinu, casi nun ye marxen..paezme qu 23 nun ye lo que queries poner :-)

Antonio Lopez dijo...

eso queria poner jeje
no me equivoque no, o me confundo de vino o es como digo

Sibaritastur dijo...

Ese mauro no estaba un poco duro todavia?. Alucino con los precios de los vinos. Los que comentas estan un poco mas altos de precio en tienda pero de cualquier forma me parece exagerado esos margenes.
Y el precio de la comida tambien me ha parecido alto.
felicidades por otro lado

compangu dijo...

Lo primero, y más importante: FELICIDADES, M. Los 23 te sientan muy bien. (Por cierto, tengo presente la invitación, pa volver a juntar a las brujinas, pero ahora con lo del cole andamos un poco liaos).

Luego, el tema del post: pues algo carete sí que parece, pa una ensaladina y dos platos de pescao.

Y por último lo del vino: márgenes de más de un 100% le quitan a uno las ganas de probar cosas nuevas.

Fartones dijo...

sibarita
creo que t'entiendo lo de duru. Pue ser, pero taba rico. Tenia un puntin acidu que de xuru tranquiliza col tiempu, pero que y-daba un bon toque al vinu.

Compangu, Sibarita
El cumpliaños foi'l de Marta, los 18 y-sienten estupendamente :-)
Esi San Roman ta n'internet a 24 €, nel Makro taba l'otru dia a 18€ y apuestote que nun lu merquen n'internet nos chigres..
De la RCP, lo que dixe, si solo mires la comida si, un poco caro, si mires too (sitiu, serviciu...) bien, yo quexome de los vinos porque entamo a aficioname al "Fuensanta de diseñu" de siguir asina

compangu dijo...

Ya, ya supuse que el cumple era el de Marta. Por eso puse lo de la "M".

En lo que me equivoqué fue en la edad, na menos que le eché 5 tacos más. No sé si me podrá perdonar :)

Fartones dijo...

je, nun viera yo la "M" ;-)
Lo de les peques cuando quieras, nosotros andamos coles xornaes d'adaptacion a al guarde...en fin!!

enoilógico dijo...

Felicidades a M., la mayoría de edad no se cumple todos los días.

El sitio es verdad que es espectacular. ESos pasteles del principio se tomaban en Trascorrales hace veinte años. Vieja escuela la de Fernando, para lo bueno y para lo malo (esas salsas, apostaría a que llevaba maicena...). Los chipirones parecen un lujo y el arroz con leche solía bordarlo. A mi el sitio me gustó, aunque confirmas que adolece de un poco de remate , como si los platos acabasen por debajo de la puesta en escena. Lástima lo del vino, aunque por otra parte sea tan habitual.

Fartones dijo...

Hola Dile
Pues si, falten-yos remate a esos platos, menos a los chipis anque tamien yera preparacion de la vieya escuela, eso si, pero que productu!. Les salses, pues eso, si nun yera maicena yera fariña de tola vida, colo facil que ye nun poner na a un bon pexe :-)

Antonio Lopez dijo...

yo voy a salir en defensa de la maicena para ligar las salsas
creoq ue esta dando la impresion de que es algo "cutre" o que los buenos cocineros no usan.
yo creo que esto no es asi, si no te pasas, como todo, no hay nadade malo en ligar una buena salsa con un poco de maicena diluida en agua y estoy seguro que los "grandes" tambien lo hacen.
ademas si no te pasas no da nada de sabor.
ahora, una mala salsa sera una mala salsa lleve o no maicena, el problema no es la maicena.
coño, me voy a hacer una pa desayunar rcordando viejos tiempos, como me gustaba!!!!!!!!!!!!!!

Fartones dijo...

Tampoco vamos machacar a la maicena y ta claro que toos la usen, n'esti casu, fuese-y la mano de xuru porque notabase que usaren "algo" y en notandose tanto ya ye que te pasaste cola dosis :-).
¿Que vas desayunar fariñes?...la madre que lo echo!! ;-)

Zuhur dijo...

D. Fartones, cuando a un restaurante, como en este caso, sus proveedores le proporcionan el pescado tan, tan fresco, resulta conveniente saber cual es el sistema que tienen para rematarlo definitivamente.
Un sistema totalmente desestimado por la Sociedad Protectora de Animales (racionales) es el carbonizado a la brasa (como ya me ocurrió, hace ya algunos años, en Portugal).
Puede acontecer que en el Palaciu de Lluces prefieran abundante salsa espesa para que el cabracho quede definitivamente bien ahogado. La verdad es que resulta mucho más saludable que en el caso que a mí me ocurrió.

La ciencia cualificada
Es que el día feliz acabe
Porque al final de la jornada
El que disfruta es el que sabe
Y el que no..., no sabe nada.

Antonio Lopez dijo...

buffff punxime como'l quicu
agora tola mañá muertu ;-)

Fartones dijo...

Don Zuhur
Nun ta mal la apreciacion, como siempre hai que tomar les so pallabres en considerancia. Toi alcordandome qu'otra forma pior de finar los pexes tienenla los nuesos amigos irlandeses, entovia toi entrugandome como se pue afogar una furagaña en salsa tartara colo rica que ta al llombu ;-)

Antonio
Que los antoxos son los de la to muyer home!! mira que da-y a les fariñes pa desayunar, asina, ensin oruxu nin na :-)

Zuhur dijo...

D. Fartones, también en mi caso fue un magnífico ejemplar de robalo portugués el que sufrió el martírio "a la espalda".
Las excelencias de su condición aguantaron lo indecible, incluso, hasta que bastante parte de su piel quedase negra como el tizón. Así y todo, aquel pérfido torturador no consiguió eliminar todos los vestigios de la extraordinaria calidad de la lubina en los lugares donde no llegó a alcanzar su evidente y cruelísimo ensañamiento.

Fartones dijo...

:DDDDDD)
ensin embargu, en Portugal hai munchos sitios onde comer bien, polo menos de comida cenciella. En llugares mas "especiales" nun toi na puestu nel paisu vecin, don Zuhur.

Zuhur dijo...

D. Fartones, por cuestiones laborales, tuve la suerte de tener que visitar Portugal (desde Evora para arriba), durante unos 15 años, tres o cuatro veces/año, una semana de estancia cada ocasión.
De todo ese periplo, guardo muchísimos gratos recuerdos del excelente pueblo portugués, lógicamente exceptuando y en términos generales, los habitantes de las dos grandes ciudades, cuyo modus vivendi es muy similar al de las restantes grandes ciudades del mundo de cultura occidental.
Esoy absolutamente de acuerdo con su punto de vista respecto a la existencia de numerosos lugares donde se puede comer bien una comida sencilla y relativamente barata, esto último en comparación con nuestro país.
Sólamente en dos ocasiones y precisamente por ser consciente y defensor de lo arriba mencionado, me enfadé um bocadinho hasta el punto de manifestar, mediante un creo que inteligible portuñol, mi justificado y solemne cabreo.
La precitada fue una y la otra sucedió en un restaurante un poco empingorotado, situado en lugar idílico, a orillas del rio Tejo, entre castillo de Amourol y Entroncamento, en el que a mi esposa le sacaron un bacalhau ás brasas com batatinhas ao murro que era pura salmuera. Yo no podía consentir, como sincero admirador de la cocina portuguesa tradicional, que después de haber degustado excelentes recetas de bacalhau, en las que son auténticos expertos, presentasen como normal semejante bazofia.
Me considero un admirador del auténtico y genuíno povo português, así como de su cozinha más representativa.

Fartones dijo...

Pues si que taba Vd enfadau Don Zuhur. Nun m'extraña, cola de sitios que tienen, dar con un malu ye una pena.
De xuru que dempues de tantos años el so portuñol yera mas entendible que'l de Camacho :-)