domingo, 25 de enero de 2009

Villaronta (Ribadeo-Lugo)



Fin de selmana raru, nun digo feu, digo raru copiando a Don Fito Cabrales. Raru porque marchamos pa les galicies nel meyor momentu (vamos que vaya temporal qu'hubo na mariña Llucense) y sobre too, porque'n Ribadeo entovia deben tar coles veles porque nun hubo lluz dende'l vienres de nuechi, asina que menos mal qu'onde tabemos tenien xenerador y lluz habia, pero nin agua caliente, nin califacion y lo peor de too, los chigres pesllaos o ensin cocina!!!. Menos mal que siempre pue contar un col Villaronta, chigre gallegu de los de verda onde les 4 coses que preparen tan pa rellambese, eso si, hai qu'aguantar a la teniente O'Neil (ye dicir, la dueña) organizandote la mesa (les servilletes ehi, el pan pa riba, etc...) pero como yeremos 4 en plan de güevu, como que la cosa tenia la so gracia y riimonos un monton. El chigre, en plenu centru, ye de los de toa la vida cola meyora de que nun sales goliendo a cocina. Puestu abondo guapu con piedrina tien dos tipos de meses, les de bancu corridu o les de 4 persones, eso si, perxuntes, pero equi a lo que se vien ye a xintar. Pa compartir pidimos 2 de pulpu colos cachelos aparte (perdonai les semeyes pero alcordeme de sacales cuando llevabemos un ratin dando-y a la comida, semeya dos). Un pulpu perfeutu de tastu y sele que se desfacia na boca, lo dicho, perfeutu. Una de calamares a la romana, perbonos, bien preparaos col rebozau xustu (semeya un), una de muxones al vapor (impresionantes) y una de quesu con ñueces y dulce, mui rico y eso que'l quesu tienru nun ye'l que mas me presta. De compaña ribeiro'n taza...nun m'entrugueis cual. En resumen, un chigre gallegu tipicu con bona comida, ensin complicaciones, nel que nun pues tomar el cafe na mesa, nin pagar con tarxeta, cosa qu'ayeri daba lo mesmo porque nun furrulaben nin los caxeros, nin los datafonos. Si tais perqui y vos apetez dalgo de tola vida, ye un gran sitiu, ah! y 12€ por persona...tremendo!.

31 comentarios:

Antonio Lopez dijo...

y ye pa tantu el pulpu del villaronta????
ye que toi cansau de oyer vocinglar del.
xintastelu meyor n'algun llau???

Berto Xuan dijo...

Ostia, el Villaronta, vaya míticu. Sálese polos llaos, pa cenar a toa ostia, porque hai que dexar pasu a los siguientes, y a tomar el cafetín y el chupitu a otru sitiu, jeje.

En fin, poques vegaes probé un pulpu siquiera asemeyáu, y enriba baratu, baratu.

Anónimo dijo...

¡Hola a todos!

No tenía noticias de Villaronta hasta que le leí a Tony en uno de sus post hablar sobre él. A pies juntillas coincidís en la experiencia sobre lo comido y en las particularidades del sitio y la dueña, por lo que os leo simplemente se puede decir que "casi" perfecto. ¿Por qué casi?, por como dice Berto Xuan, esa manía de según llegas ya te están largando para doblar-triplicar-cuadruplicar mesa, amén de la incomodidad manifiesta de los odiosos bancos, tarjeta de crédito, y el café en la barra ya es de carrera de económicas de hostelería del Madoff ese. El siguiente paso puede ser que uno se tenga que llevar los cubiertos de casa.

Ese sería el ¡Ay!, que diría Pepe Iglesias, y la parte positiva sería que, que más queremos que un pulpo perfecto, calamares con idéntico resultado, y fabulosos mejillones al vapor recién cocidos, y todo por cuatro duros.

La repanocha sería que se comiera igual de bien, pero con un salón con mesas amplias, sillas con respaldo, mantel de tela, y todas las pegas que antes mencionábamos, pero esto, esto ya creo que es soñar despierto, ¿no?

Buen post Fartones. Me da perece irme hasta la otra punta, pero desde luego, después de leerte a ti y a Tony, ya se de otro de los pocos pocos sitios donde comer un buen pulpo.

Un abrazo muy grande a ti y a Marta.
PD:¿Cuánto falta para el Fartonín?

GUAJE

Anónimo dijo...

Fartones una pregunta:

Chico, ¿pero tú no ves el telediario? Casi era un MITCH en toda regla, y encima vosotros no andáis sobrados de amarre al suelo, que más bien sois escuchimizados que diría mi mama. Otra cosa seríamos La Guaja y el menda, que ya tendría que soplar de cojones...

Una última cosa, y esta por Antonio y por vosotros por supuesto. El pulpo de Villaronta lo desconozco, pero es muy muy bueno, y no sé si mejor, el de la CALDERIA en Fonsagrada (Lugo), pero hacer un viaje esproceso a conocerlo tiene mérito, porque al igual que Villaronta, tiene pulpo y dos cosas más, y el pueblo ninguna, porque no hay nada que visitar.

Guaje

Jorge Díez dijo...

Ahora entiendo algo que decía Guaje sobre aventuras. ¡Vaya pasada! Hay que llevar el buen humor bien blindado para salir satisfecho de una así. Aunque a veces es el mejor refugio que encuentras: llenar el buche y con buenas risas.

A este sitio no sé si me atrevo. Y no es que yo me achique mucho, vaya.

Guaje, el tiempu nos telediarios venlo les vieyes, que nun sé que-y encuentren a saber el fríu que fizo en Teruel la nuechi anterior. Fartones y yo tamos fechos unos mozos y nun miramos pa eso. Y luego tamos despeinaos, claro.

Fartones dijo...

Coño!! despistome un poco y hala! 5 comentarios. Poco a poco.
Antonio
yo toi con Berto Xuan, por ciertu, bienveniu perqui, poques vegaes tome un pulpu asina, diria que lo mas asemeyao foi nel "Meso do Pulpo" de La Coruña. Eso si, nun tenia nin idega que yera mundialmente famosu el pulpu del Villaronta, ye mas, acabo ver el post de Tony...despistau soi :-)

Guah.e
pues si, too eso ye verda del sitiu, ya nos lo dixeren primero, asina que, sabiendo onde vas, tomeslo con gracia!!La verda ye que ye'l suañu d'un chigreru, furrula y cudripliquen meses (tampoco ye mui grande), amas, el sabadu esti, tampoco podiemos tomar cafe porque nun habia lluz pala cafetera...unes rises, bona comida y un preciu baxu, lo dicho, sabiendo onde vas...

Guah.e, Jorge
De l'otro ya te contesto Jorge, que Mitch, nin que mitch? despeinamosnos un poco y ya ta, nun entiendo como pudieron quedar ensin lluz!!. Fuera bromes, como soplo, madre mio, foi gorda, lo que pasa ye que el vienres hasta les 21:00 o asina taba tan tranquilo. Pero tas equivocau, d'amarre al suelu vamos bien, yo disimulo los Kg y Marta lleva llastre, de momentu, que mos queda poco, pal 16 d'esti mes, eso si, a partir de la selmana pasada pue venin cuando-y de la gana, tamos en cuenta tras. Apunto lo de Fonsagrada por si toi pela zona de turismu rural y nos da por tirar pa ehi....gracies polo de bon post :-)

Jorge
Lo de dir o nun dir al chigre va col dia que teas y cola compaña que teas, sabiendo lo que ye, que nun te pille por sorpresa y a rise un cachu y sobre too, disfrutar del pulpin

Antonio Lopez dijo...

que pocu queda ya !!!!!!!!
tennos informaus farton :-)

Fartones dijo...

Nun falta na!!!

Anónimo dijo...

Leo muncho, aprendo muncho y leyéndovos como por demás, pero por una vez apúntome a lo que dijo un por ahí
Quien diz pulpo en Galicia diz A Caldeira en Fonsagrada, cucar la cocina al pasar pal comedor de arriba, ver a la "paisa" cortando los tacos de pulpo con le tijerones, y cuando llegues arriba arrimate a algún paisanu porque no hay sitiu en otra mesa. Ah! de comer pulpo, cachelos y algo de embutido y quesu, non pidas mas. El tinto peleono peleono

Jorge Díez dijo...

Sí. Ese es de los que conviene pillar un día y a una hora floja, para que la cosa se pueda estirar algo más. Eso y mucho humor. Supongo que de todos modos debo conocer esa leyenda.
Y un fartonín en ciernes siempre es buena nueva. Aunque habría que conocer la impresión de la madre en esta cuenta atrás, a ver si quiere acelerarla y que acabe ya ;-)
Y sobre todo, entrevista exclusiva a su hermana mayor, saber cómo ve eso de ser princesa destronada. A ver si se te pone en huelga de hambre...
Lo dicho: salud y buen humor. Que vaya todo muy bien.

Anónimo dijo...

Anónimo

Además el precio de la tapa en A CALDEIRA es de escandalo, ¿10€?, no recuerdo el importe exacto, pero creo que más menos ese.

Si conoces algún sitio más somos todo oídos.

Un saludo.

GUAJE

Fartones dijo...

Anonimu un
Pues habra que dir un dia que tea pela zona, por exemplu de turismu rural viendo'l Chao Samartin en Grandas porque si guah.e diz que nun hai na que ver en Fonsagrada...por ciertu bienveniu perqui

Guah.e
son precios d'escandalu si señor, presiona al anonimu un pa que diga mas sitios d'estos h.e h.e

Jorge
Ensin priesa y con paciencia. De l'otro ya te digo yo, la destronada entovia nun sabe de que va'l tema, cuando llegue'l fartonin veremos que fai con el, tendremos que llindala de cerca, pero de fuelga de fame...nun me da, nin, otra cosa nun se, pero esa va ser que non. De la madre ya te digo, con ganes de acabar, que la ultima hora ye mui "pesada" :-)

Antonio Lopez dijo...

si la fartonina ye digna fia del so pa, de fuelga de fame na de na jeje, y'l fartonin vendra col turtu embaxu'l brazu jeje

Anónimo dijo...

Fartones

Santa Eulalia de Oscos, Taramundi, estos quedan cerca de allí como para preparar la base de operaciones, misión pulpo.

Guaje

Fartones dijo...

h.a h.a!! Guah.e, la verda qu'esta escapada que fiximos foi la ultima por una temporada, como comprenderas les andances fartones van sufrir un "paru" hasta nun poder salir toos un dia :-)
Anotnio
Nun se como vendra'l nuevu pero como seya como la hermana van arruinanos :-) valdria mas merca-yos un traxe!

pululante dijo...

Para pulpo del mejor en Carballiño, Ourense (no me acuerdo del nombre, pero está en el centro, sin pérdida). Calderas en la terraza, unas tablas por mesas y raciones a 6€ (el año pasado). Y una palabra: acojonante.

Ta llueu.

Fartones dijo...

Pues hala!! otru pala llista mas nagüona del mercau. Señor Pulu, cuantu tiempu ensin velu perqui.

Tony dijo...

Hoy precisamente estuve comiendo un pulpin, unos chipirones, queso y dulce, dos riojas Lan, una megacaña, dos cafés (en la mesa); total, 22 euritos escasos.

Precios populares sin duda !!

Uno de los secretos del pulpo en Casa Villaronta (creo yo) es que utilizan un aceite y un pimentón de primera, cosa que no suele ser habitual debido al coste.

Respecto a la teniente O´neil o el sargento de hierro como se la conoce, se llama Gloria, y es el alma mater del negocio. Eso sí, estoy de acuerdo con que el carácter puede parecer seco si no se la conoce y entiende (como es mi caso, ya que voy a comer a esa casa un mínimo de dos veces por semana desde hace muchísimos años).

Recordad que el día que falte el sargento de hierro, Casa Villaronta pasará la llave para siempre, y si no lo hace, jamás volverá a ser la misma ...

Ya se la echó de menos hace unos cuantos años que estuviera pachucha y ausente del negocio una temporada.

Entrañable y fantastico post amigo mío ...

Fartones dijo...

Tony
gracies home, los comentarios tamien son porque rimonos un monton, al final fiximos que se riere ella y too, como dicia Marta "ye que ella sola pa organizar tou esti marabayu de xente nesti comedor hai que ponese un poco tensa" :-). Ya te digo que nun foi una d'eses bordes que dempues nun t'apetez volver, sinon mas bien d'eses que-y dan calter al sitiu. El pulpu de rellambese nenu, increible.

Tony dijo...

Amigo mío, robarle una sonrisa a Gloria, y en un día en que estaban trabajando sin luz, tiene mérito, mucho mérito ...

El pulpo, totalmente de acuerdo, de espatarrar ...

Fartones dijo...

coño...pues dexame pensalo amigu, pero conte-y dos sorises :-), al final eso si, pero dos...fuimos capaces y too...ya te digo que debimos face-y entrar n'envidia, porque tabemos "persanos", ya sabes rises ensin faltar y de güevu :-)

Anónimo dijo...

Fartones

Muchas gracias por la invitación. Ayer tenía cena y cine con una pareja amiga así que imposible, pero se agradece.

Un abrazo

Guaje

Anónimo dijo...

Casa Villaronta sin duda es un sitio interesante, pero creo que tiene precios para todos los gustos. Según algunos comentarios no me cuadran los números.
Hace unos días estuve con mi señora, 1 ración de pulpo con patatas, 1de chipirones, 1 de queso con membrillo y nueces, 3 riojas y una caña, pan, total 33 € (2 cafés invitación)
No son malos precios, pero en cualquier negocio de la zona respeta los mismos precios

Tony dijo...

Anónimo,

Ya le preguntaré exactamente al compi lo que pagó, ya que ese día no me tocó a mí.

Eso sí, no comimos patatas y pan tampoco (cosas del régimen).

Ya te comento ...

Tony dijo...

Anónimo,
Acabo de hablar con mi compi por teléfono, y la cantidad exacta que pagamos fué 24,85 eurotes (lo siento, yo pensé que fueran 21.85), y de postre pedimo 1/2 de queso y membrillo (cosa que en mi comentario anterior no maticé).

No comimos pan, ni patatas (que hay que pedir y cobran a parte del pulpo, ya que no estan incluidas), un rioja menos que tú y tu señora, con lo cual a mí me parece que pagamos la misma tarifa.

Lo que me pasó es haberme equivocado en el precio y no haber matizado bien mi comentario anterior sobre la comiida.

Sorry :)

Fartones dijo...

Guah.e
nun hai de que, home :-)

Fartones dijo...

Anonimu
Pues los mio numberos tan bien fechos, por si nun queda claro fueron 2 de pataques. Eso si, en vez de Rioja tiramos de xarra mediana de Riberio, lo cual seguru que baxa'l preciu, en cualisquier casu ye bono.

Chela dijo...

Acoyonante el Villaronta,. acoyonante Ribadeo( dende guaje que nun diba) y acoyonante la so movida. El villaronta nun reserva, el villaronta apuntante y aprosimao date hora jejejeje. Lleguemos ellí n'un dia de perros a pasar un puente pero había lluz jejeje. Como taba cerrao dimos una vuelta pa facer tiempu, tomar unes xarres de Estrella n'una CERVEXERÍA( escrito asína, vos lo xuro) de la marca, tomar unes xxarruques grandes, y dir a apuntamos. el pueblu de les 3,60, yeremos dos y en cada chigre paguemos eso jejee tien bares abondu y hay que tener cuidao porque dellos, son tan afayaizos que paez que tas en casa. El casu ye que colemos de tornia al Villaronta pa les 20.30 y ya taba a tope, tomemos una xarrina y apuntemonos a la famosa llista. Teníemos hora pa les 23h., mientres ya podéis imaxinar que mos dediquemos a tomar vinos y pinchos( topemos un par de bares de vinos muy curiosos, tome Rectoral de Amandi y Via Appia, de la Ribeira sacra, los dos 100& mencía y encantaronme)ya vos comentaré el nome del chigre porque agora escaecílu.La cosa ye que torniemos pal Villaronta, sólo tuviemos que esperar media hora más de la prevista, invitaronnos a la xarra de la barra mientres esperabemos y conocimos a xente mientres esperabemos jejeje. La moza que mos atendió-que tovía se tará acordando-yera ´familia de Gloria, pero majísima y rapidisima y voy decivos, Gloria coloconos la mesa y tamien la ficimos sonreir jejejeje. El menú el mesmu que vosotros, Pulpo ensín cachelos, calamares fritos riquísimos, mexones al vapor( acoyonantes) una xarra grande, una de auga, requexón con miel pa 2 y café, 30euracos de nada. Taba todo coyonudo pero tengo que poney un pero al pulpu, había cachos tironos pero vese que yera cosa del traxín que teníen, mi madre, menuda mina d'oru, nun paraben. Asína que perdonase.porque el sitiu ye dende entá, un de los mios favoritos( torniamos al día siguiente a cenar jejejeje)

Pero si tengo que destacar un chigre de Ribadeo yo creo que elixiría el descubrimientu qie ficimos. Depués d'una mañanina de vermuteo en forma,ya yera tarde y tiramos a buscar un sitiu pa comer,Caleyando per ehí dimos con el Restaurante Oviedo. Una Pasada:
Antiguo con una decoración clásica tirando a sidrería pero todo pulcro pulcro, un comedor pequeñu pero afayaizu y una serviciu de lo más eficiente.
Pedimos, pa dos, Muergos( Navayes, Longueiros para los Gallegos) a la plancha, de lo meyor que probé en muchu tiempu, llimpies, gordes, con un chichu de la ostia, en su puntu de todo; pulpo, buenísimu y a la altura del Villaronta( a mi gustome más pero eso ya va en gustos; sepia a la plancha-porque nun había la mio debilidá que son los chipis plancha jejeje, y fue más que sorprendente, sirvenla entera, dos sepies medianes, con ensalada y pataques frites( nun llega a 8 euros), Requesón con mmiel y noces 2, pan galego(repetimos y sólo cobren unu), botella de blanco Villa de Neira,DO Ribeira Sacra, del añu, agua grande, cafés, chupito de JW, y nun llegó a 40 euros

Encantaos quedamos tanto que comimos al día siguiente y el día de marchar.en esos díes probamos la chuleta de ternera galega, croquetes caseres, la dorada a la plancha repetimos de muergos y pulpo,vino y cafés, sin postre a veces, y el preciu siempre yera muy bueno pa la gran calidad que tienen. Ye un sitiu más que recomendable.

Bueno vaya paliza que dí paezco de Ribadeo mesmo jejejejje

Haiga Salú

Fartones dijo...

Madra mio Chela esto ye casi un post!! bono, apuntau queda el "Uvieu", la prosima per Ribadeo ya pasare a conocelu.
Por ciertu, creo que facer riir a Gloria merez un puntu pal equipu que lo faiga...norabona!! h.e h.e

Conchi dijo...

Ya no es lo que era. Vender comida (antes era mejor) no da derecho a tratar fatal a los clientes. Servicio muy antipático y desconfiado. Estoy decepcionada y puedo decir que han perdido una clienta que les había hecho mucha publicidad. Lástima.

Fartones dijo...

Hola Conchi, prestame ver cares nueves perqui (ye un dicir lo de "ver", claro) :-)
Una pena anque comprensible. Nun siempre se tien el dia pa aguantar chorraes o esti tipu d'ambientes. Yo paselo bien, pero si voi mañana igual m'enfurruñu y too. Ta bien apuntalo.
Espero vete mas vegaes per esti cenciellu blog.
Ta llueu