Hace 6 años
viernes, 11 de diciembre de 2009
Bendia (La playa La Franca-Ribedeva)
El Bedia ye'l restaurante del Hotel Mirador de La Franca, en primer llinea de la playa del mesmu nome. Tan en primer llinea, qu'una de les coses que mas presten ye'l xintar namas que viendo'l sable y la mar, prestoso, pero que mui prestoso. N'esti fin de selmana pasau de ponte, el Bedia foi la nuesa parada a xintar pa dir y pa volver de Bilbo.
Como xintamos dos vegaes tan siguies comentare los platos que mas nos prestaron ente les dos visites.
Como vos dicia, el Bedia ta tan en primer llinea de playa que solo eso fai que la visita merezca la pena, amas que les dos vegaes xintamos en primera llinea de comedor, asina que nun habia naide ente nosotros y les foles.
El chigre, qu'almite tickets restaurante por ciertu, ye un chigre de platos cenciellos, ensin complicaciones, pero honestos (ye lo qu'hai y nun pretenden mas) y de raciones de paisanos, ensin duldes. Coincidio qu'esti fin de selmana nun tenien carta sinon un menu de tres platos (si, tres platos) a escoyer, n'una eleicion abondo amplia.
De lo prebao les dos vegaes lo que mas nos presto fueron el salteau de setes y boletus (como si nun fueren setes...) cola compaña del esparragu trigueru que se ve (semeya un). Platu abundante, rico, nel so puntu d'ayu y toles setes con gran tastu. Prestonos.
Otru primeru que nos presto foi la ensalada de quesos asturianos con comppota de mazana (semeya dos). Prebona, anque yo y-pondria menos frutos secos a la mesma. Lo de la compota en vez de la mazana foi un toque prestosu que pegaba perbien coles pases qu'habia. Un par de quesos seles asturianos (nun los distingui bien pero yeren del tipu Vidiagu o Taraundi, seles) y un resultau prestosu.
De segundos tiremos de los güevos gavioteros que nun se porque los llamen asina (semeya 3). Dos güevos fritos rodeaos como Caster por un monton de indios en forma de gula del norte con un poco de pimenton. Ricos.
A esti puntu ya nun puedes mas y a la ida teniemos pensao cenar nel Zortziko, asina que ya nun sabiemos como siguir faciendo sitiu pal tercer platu. Per un llau prestonos munchos la merluza (semeya 4) que preparen como quieras, n'esti casu a la plancha. Curioso, a la ida nun tenia amasueles y a la vuelta si, coses que pasen. Merluza fresca bien acompañada con un par de gambes y, amasueles si ye que les ponen. L'unico pero ye que la primer vegada tenia munchu ayu (innecesariu, que la merluza notabase fresca) y hubo qu'apartalo pa esfrutar mas.
Pela mio parte decidime polos calamares na so tinta (semeya 5), seles y ricos de tastu, poca cebolla y bona entrada na boca. Les pataques ya nin pude con elles. Por ciertu, que yo taba aguantando a nun beber mas qu'una copina del Marques de Riscal blanco 2008 qu'andaba perlli y a la salsa de los mios calamares nun-y dio tiempu a reposar y tastiaba munchu a vinin blancu (a mi nun me molesto). Vamos, que sillego dar vos xuro que nun foi pola copa!!.
A los postres nin lleguemos y tola cuenta salio (el vino cobrenlu fuera del menu) por 29€ persona (o gratis si pagues colos tickets h.e h.e). Sitiu prestosu pa dir de domingu cola familia y dar un pasein pela playa.
Agora quedenme tres "chigres" en Bilbo, ya teo trabayu pa unos dies :-)
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15 comentarios:
Fijate que las fotos no me llaman mucho la atención, salvo el pescado, y 29 € mas vino ya me parece un precio a tener en cuenta.
Ahora bien, lo de comer frente al mar no tiene precio
Anda, entós, en pasando un poquitín de Llanes ¿ya se pue xintar que lo valga? Manda... ;-)
Bromas aparte es una buena pista. Bromas o no tan bromas, que lo de Llanes tiene delito. Ahora esperemos las crónicas vascas, que ya he leído que no fue nada mal la cosa.
Sibarita
Entensitime mal o dixelo yo mal. El vino nun ta incluiu nel menu, pero nel preciu que punxe por persona si. La botella taba a unos 15,50€ polo que'l menu anda'l rodiu de los 21 € persona con vino, 29€.
Jorge
Ya te digo, lo de Llanes ye asina, esti chigre tien munches cosines que merecen la pena, un sitiu estupendu y una bona RCP, pero nun pidas fabes (pidiles yo la ida y taben floxes) polo menos fabes con setes ;-)
En Bilbo tuvo bien la cosa, poco a poco!!
D. Fartón, un placer de volver a disfrutar de sus amenos posts.
Me parece que en su explicación a D. Sibarita ha dejado las cosas mucho más claras. Creo que "Bedia" pueder ser una referencia muy interesante para los que, en alguna circunstancia, no podamos disponer de más carburante que para llegar a Llanes. ;-)
Honestidad en la elaboración, con sabrosura, buena RCP..., ¿No es más que suficiente para dar comienzo a una esperanzadora escapada?
En cuanto a lo de Bilbo..., quiero pensar que dicha expresión debe entenderse como una adaptación fonética de su más cordial manifestación en diminutivo afable hacia Bilbao.
Bilbo, como Euskal Herria, son términos impuestos por cierto sector minoritario de nuestra sociedad, frente a Bilbao y Euskadi, que son los correctos, hasta ahora.
Se pueden ver en los indicadores oficiales de tráfico: Vitoria - Gasteiz; San Sebastian - Donostia o Irunea/Iruña - Pamplona. Pero..., ¿Se ha fijado si alguno pone Bilbao - Bilbo?
Bueno, disculpe..., latazos aparte..., estoy en impaciente e ilusionada espera para ver que tal le fue por nuestro "bochito". A mí me tocó disfrutarlo de inaplazable visita a hijos, bilbainos (trisílabo) de adopción..., ellos.
Salud (os)
Don Zuhur
Ya sabemos qu'en la zona Llanes hai munchu turista d'Euskadi, lo que ta perbien pero que nun quita qu'anque'l centimu sanitariu aplique nes nueses Asturies nun se puea char un poco de gasolina pela zona pa llegar mas alla, h.e h.e ;-) y si, Bedia ye un bon sitiu pa entamar y zarrar una bona escapada.
De Bilbo, Vd disculpe, la mio inorancia fixome creer que Bilbo yera Euskera para Bilbao, tamien tien que ver la costume de les señales perqui que ponen n'un sentiu "Oviedo" y nel otru "Gijon/Xixon" ensin dame cuenta que Vd tienen llingua oficial, nun como nos, colo qu'eso tien que tar bien cuidao. Nunca diria Euskal Herria para Euskadi colo que gracies por dame a saber la diferencia, nunca t'acostaras....;-)
De lo puramente farton, mui prestoso!!
Don Zuhur, magar que veo qu'esto ye polemico, voi asteneme y ser "arcaico" col nome :-)
"El nombre de la capital vizcaína continúa suscitando opiniones de todo tipo. Tras la polémica que desató el 'Bilbo o Bilbao' en 1999, cuando Euskaltzaindia evitó pronunciarse en el contencioso en pro de su denominación euskaldun, el dilema volvió a surgir ayer durante la presentación del nuevo nomenclátor de Vizcaya, aunque con un resultado más clarificador. La Academia de la Lengua Vasca dictaminó, tras aprobarlo en pleno académico, que el nombre euskerico oficial de la villa es Bilbo y calificó Bilbao como la 'denominación arcaica que ha permanecido en castellano'.
Euskaltzaindia aprobó en 1979 el nombre de Bilbo para la ciudad y, en 1983, a petición del Ayuntamiento, acordó de nuevo este nombre. Ahora, ratifica la decisión basándose en años de estudio. 'El término Bilbo está mucho más documentado en los textos históricos y empleado de forma mayoritaria por los vascoparlantes', justificó José Luis Lizundia, miembro de la comisión. A pesar de estas declaraciones, Lizundia quiso dejar claro que el cambio de cualquier nombre debe contar con la aprobación del Ayuntamiento y las Juntas Generales. 'Nosotros ofrecemos propuestas', apuntó. En este sentido, recordó el caso de Sopelana, cuyo Consistorio 'se niega' a adoptar el término Sopela.
Normas lingüísticas
El nuevo Nomenclátor de Entidades de Población de Bizkaia regirá con rango de norma la traducción oficial de los nombres, así como sus usos. 'Después de Lapurdi, baja Navarra, Zuberoa y Guipúzcoa, ya era hora de que le tocara a este territorio histórico', señaló el presidente de Euskaltzaindia, Andrés Urrutia. El texto, cuyo origen data de 1979, tiene como principal novedad la incorporación de 16 municipios no recogidos como tales en aquella época, entre los que se encuentran: Derio, Iurreta y Ziortza Bolibar. Acabar con la doble denominación y las normas gráficas que deben aplicarse en su escritura conforman otros dos de sus apartados más destacados"
Muchas gracias D. Fartón por su atenta deferencia con este comentarista cuya partida bautismal data (¡Ay, dolor!)del Magdaleniense Superior serie III, rogándole sus más indulgentes disculpas por la introducción de problemáticas domésticas de mi "paisito" en este su siempre estupendo blog. No se lo merece y no se volverá a repetir, ¡por éstas!.
La verdad es que cualquier dato positivo sobre el área entre Ribadeva y Villaviciosa me cae muy bien para un BCA (Boceto de Croquis de Anteproyecto) que estoy pergeñando de cara a la próxima primavera.
Salud, (os).
Por variar de disciplina hoy voy a insistir un poco en la Geografía.
De mi comentario anterior, según se mire, podría parecer que al oriente de Llanes no espero nada en materia de gastronomía. Y desde luego está claro que tierras cántabras y vascas dan de sí en ese aspecto. La broma se quedaba en Asturias y se circusncribía a Llanes y su hinterland. Así que, desde el punto de vista de Zuhur, que ve Llanes desde el otro lado, le viene bien esta parada en La Franca para ahorrarse unos kilómetros. Claro que, si se pueden hacer pocos más y llegar a Ribadesella o no digamos ya hasta Arriondas, la cosa cambia ;-)
Muchas gracias D. Jorge por su cualificada "seña".
Mi problemática tiene varias vertientes:
En escapada de tres/cuatro días pernoctando en Oviedo, Gijón o Avilés, nos gusta parar para pasear y comer a la ida y/o a la vuelta, en Llanes, Ribadesella, Villaviciosa, Lastres o Arriondas ;-), según puntual "saudade". Pero también podríamos quedarnos los mismos días en cualquier otra zona. Por ejemplo, desde Ribadeva puedo acercarme muy cómodamente hacia la zona de la cueva del Soplao y todo el entorno de la Sierra de Cuera. Y como ésta, infinitas posibilidades en todas las Asturias que dan para mucho, no solamente, que también, para papear opíparamente.
Afortunadamente, tanto aquí como en otros blogs de sus paisanos, no me faltan expertísimas orientaciones.
Jorge
Yo entendierate, la zona de Llanes y con Cuideiru un de les "peores" zones onde dir xintar en xeneral y esto ye siempre valoratible y esta ye una referencia de bona posada ensin mas, perprestosa tamien pel situ nel qu'esta y la xinta ta rica. Otru, mas basicu pero que nun ta mal ye'l H.ornu, en Pancar, tampoco ye pa tirar cohetes, pero...
Zuhur
Vd tranquilu, como dicimos los asturianos "fabes con maiz nun casen" y a mi nun me presta amestar llingua con nacionalismu nun tien que ver anque munches vegaes vayan de la mano. En cualisquier casu presentame Vd un problema al qu'alcontrare modu de remediar, puesto que mirando la "academia de la llingua vasca" alcuentro "Bilbo" como toponimu propuestu. Siguiendo la mio teoria de que esto nun deberia tar politizao y que deberia ser un valor cultural...en fin, alcontrare'l mou y nun se preocupe que ta bien deprender coses.
Por ciertu, paselo bien na escapadina asturiana!!
Muchas gracias, D. Fartón. Todavía no tengo ningún asunto definitivamente establecido.
Por prescripciones facultativas, la primera "escapadina" no la podré realizar antes de mediados del próximo Febrero, pero después, hasta finales de Abril... Cabe también la posibilidad de acercarnos a los festivales gastronómicos que nos puedan resultar de mayor interés.
En caso de necesidad, creo que podré contar con la conveniente asesoría de D. Fartón y demás comentaristas de su blog.
Con el permiso del anfitrión pongo también a disposición de D. Zuhur mis conocimientos, faltaría más.
Don Zuhur
Por supuest, en tolo que pueda ayudalu, Vd entrugue ensin compromisu
Jorge
Equi nun hai que pedir permisu ho!! ;-)
D. Fartón, espero que crónicas vascas no le den tanta guerra como la soriana a D. Jorge. ;-)
Dada su interesante especialidad, estoy casi saguro que la está intentando redactar en el más puro soriano capitalino.
Como Vuecencia ya comenzó por llamar a Bilbao, Bilbo..., pues me queda la duda razonable que esté pensando realizar la entrada en euskera. H.e, h.e, h.e.
Le advierto que este menda solamente le va a entender a medias. :-)))
Don Zuhur
toi en ello!! lleeme Vd el pensamientu.
Lo del Euskera vamos dexalo, solo llego a dicir "Agur, Sorionak, Olentzero, ongi etorri, ibili..." y namas o cuatro coes mas si lo pienso.Ah!! si, gracies a la nunesa aficion tamien se dicir txacoli, zurito, sagardotegia y escaecioseme lo de "parrilla" :-)
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