Hace 6 años
domingo, 22 de noviembre de 2009
Deloya (Uvieu)
El martes pasau llegue al Deloya totalmente refalfiau ya de comida dempues d'un fin de selmana de fartures en grandes sitios, d'estilos diferentes, pero de gran calida. Entame'l sabadu na Corriquera nel que'l corderu llechal volvio a tar estupendu y abundante (una patina vino pa casa n'un taper, nun yera cuestion dexala elli). Siguimos el domingu na Rula de Santolaya nel que mos dieron un tortu impresionante. Pa rematar, el llunes entamo con una xinta de trabayu na Maquina. El casu yera que tres tres dies ensin poder cenar llego'l martes otra xinta de trabayu. Decidi acutar nel Deloya a ver si habia suerte y yera mas sele la cosa. Equivoqueme, volvi a quedar fartucu n'un estilu diferente a los otros tres y agora teo que poneme a dieta polo menos quince dies (hasta dir a Bilbo, h.e h.e). Gran xinta n'un sitiu que nun conocia y que paeciome perprestosu y abondo afayaizu. Magar de tar situau nel pisu -1 del hotel Santu Domingu, tien bona lluminaria al dar, al travies d'una gran cristalera, a un patiu interior con un xardin. Dempues de sentanos (en silles comodes, pero d'eses que nuca pondries en casa) con un bon presentimientu y preparando'l butiellu, una vegada mas, pa'l almax de postre, entamo la xinta. Enantes del detalle de la casa, entamaron a ponenos dos clases d'aceite pa moyar el pan (gran costume esta) un de Toledo, que foi'l que mas me presto, y un navarru fechu con aceituna griega (¿pero bono, nun hai aceitunes propies en Nafarroa/Navarra pa tener que trayer del pais del vino de Retsina?) persele pal mio tastu.
L'entamu de la casa consistio n'una imitacion en forma a un güevu pero con tastu a castaña y toques dulces (semeya un), prestosu y del que nun m'alcuero de mas detalles, nun porque nun tuviera rico, pero tantos detalles pa la mio tiesta nun valen. Al centru pedimos xamon ibericu (mui rico, como siempre digo, nun lu fain ellos, pero hai que mercalo bono) y un amestu de güevu fechu a baxa temperatura, foa y setes de temporada (semeya dos). Esto taba impresionante. La manera de xintalo ye amestandolo too en un solo golpe de cuyar, colo qu'al final queda como una especie de revueltu. Platu abondo contundente y sorprendente, ya que a mi nunca se me ocurriria poner foa.
De segundu yo tireme pol gochin esin güesos con piña y debi ser l'unico que se confundio. Rico, eso si, pero na mio mente, y ehi tuvo'l fallu, taba'l de La Solana y nun tenia munchu que ver (semeya tres). Como digo, prestome pero taba un par de puntos per baxu de lo esperao. Pa mi, un poco secu y col pelleyu demasiao tostau, simplemente prestome.
Pero pela mesa hubo corderu ensin güesos, del que comentaron que taba perbono (semeya 4), llombos de salmonete de los que dixeron lo mesmo (semeya 6) y pixin con cebolla cruxente (semeya 5) que yo tamien prebe y del que doi fe del tastu a mar que tenia y lo bien cocinau que taba. Too ello, raciones abundantes que dexaron a tou'l mundiu fartucu.
La compaña fiximosla con un Enrique Mendoza Santa Rosa 2004 que taba pa rellambese.
En fin, que debi ser l'unicu que nun acerto col platu, lo que nun quier dicir que nun saliere contentu, nun acerte col meyor platu podriemos dicir.
Convidaronnos, pero crei ver unos 250 € pa cuatro, nun ye qu'escucara, ye que la cuenta venia al aire. La verda que sitiu pa repetir, en parexa meyor.
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17 comentarios:
A ver si de una vez lo pruebo, que ya me vale para tener esta afición y tenerlo ahí mismo.
Alguna opinión adversa también la he recibido, pero en general lo ponéis bien.
Nun yes el unicu en tardar en dir. Ya ves ,foi la primera vegada dende qu'abrieron. A mi prestome, esto ye como too, ca un ye ca un y ca dos una piragua. Creo que va prestate, pero nun pidas el gochin ;-)
¿Por fín lo arreglaron y todas las cartas tienen el IVA incluído ó como me pasó a mi la de platos sí y la de postres no.?
Toni
Creo que la de vinos tenia'l IVA. Alcuerdome que'l preciu de la botella yera de 31,85€, y si lo mires bien eso por 1,16 tampoco ye un numberu redondu, asina que llevaba'l IVA puestu. La de la comida si lu ponia llevaba incluidu. La de postres nin idega porque nun paseo pela mesa :-)
Muy bien D. Fartones, en términos generales, parece también muy interesante su experiencia en Deloya ¿no?.
Solamente me ha quedado una duda respecto al IVA. Si la aplicación sobre la botella de vino fue del 16% ¿quiere decir que además de la correspondiente libación, estaba también incluido pernoctar con o encima de ella?. Pues que incómodo ¿no?.
Ayer tuve ITV sanitaria en un pueblecico cercano a Pamplona. Aprovechamos la ocasión para almorzar el el Asador Zubiondo (Huarte - Pamplona).
Están haciendo una importante reforma vial justo en frente de su restaurante y parece ser que va a quedar formidable, pero hasta entonces..., les están perjudicando cosa fina.
Me dió la sensación de que quizás por esta y la otra circunstancia que atañe a todo quisque, he encontrado cierta modificación en las raciones, que hacen que los precios resulten más atractivos.
Por falta de tiempo no realicé previa reserva y aunque el restaurante estaba lleno, en anteriores circunstancias nos habría resultado imposible entrar.
Bueno, al tema, comimos dos personas, prácticamente el menú de casi siempre:
- Alcacofas salteadas con jamón: 12 €. (auténtica delicia).
- Chuletón a la brasa : 1,45 Kg.x 35 €/Kg.: 50,75 €. (excelentísima carne impecablemente braseada).
- Botella 3/8 Muga Crianza + Botellita de Agua 1/2 l.: 12,5 €.
- Postres casheros: tarta de trufa + tarta de arándanos: 10 €.
- Café + Té: 2,60 €.
- Pan: 1,20 x 2 = 2,40 €.
Total: 90,25 + 7% IVA: 96,57 €.
¡¡Absolutamente recomendable!!
Salud (os).
H.e h.e Don Zuhur, taba yo pensando nel IVA de cuando vas a la tienda a mercala, claro ta, nel restaurante ye del 7%. En cualisquier casu, 31,85 x 1,07 tampoco ye un numberu redondu, asina que diba con IVA :-)
La ITV debio di-y bien pa dase un homenax dempues :-). Bona pinta esi chigre
D. Fartón, al margen del resultado de la revisión, digamos que almorzar en el Asador Zubiondo es prácticamente un rito para nosotros, lo cual nos facilita el poder observar periódicamente su evolución.
La alternativa al chuletón suele ser rodaballo a la brasa que también lo ponen de fábula, pero era san lunes y..., ya me entiende...
La verdad es que nos sentimos muy bien tratados en el Asador Zubiondo
Los ritos, que importantes son y que pocu valor yos-damos!.
Lo del san llunes entiendolo perfeutamente, tovia quiximos dir un llunes a un de mios chigres preferios pa xintar pexes (acutaba'l mio pa) y contestaron eso de "pero Manolo, que ye llunes!!" :-)
Volviendo a su entrada, creo que el huevo a baja temperatura con foie y setas de temporada tuvo que estar buenísimo.
Respecto al gochín, en términos generales, únicamente no me gusta si su participación en el plato solamente se reduce a la aportación de la mano de obra.
D. Fartón, ¿sería tan amable de pormenorizar, si se acuerda, la salsa del cordero?.
El pixín cuando está muy fresco y dan con su punto exacto de cocción, también me resulta un auténtico manjar.
Ya ve que, normalmente, resulto bastante facilón. ;-)
Don Zuhur
De lo meyor de la xinta foi el güevu coles setes y'l foa.
Del gochin esfrute, pero esto ye lo de siempre si pones el lliston mui altu paez que te presta menos, anque taba rico. Yo como Vd, soi facilon con platos cenciellos bien preparaos esfruto un monton (pa exemplu un tortu con picadiellu)
El corderu nun lu prebe, pero creo que dixeron daglo asina como que tenia una crema que llamaben de "llechi de monte" francamente escaecieronseme les esplicaciones que dio'l camareru :-(
Yo recuerdo ir el año pasado a una cena del curro y la verdad el comentario general fue de escaso en cantidad, muy bonitos los platos, pero escasos. Vamos, lo que se vé en las fotos.
Eso sí, no es lo mismo cocinar para 200 que individualmente, claro.
Francamente yo no hubiera repetido. Ahora con tu opinión igual pico un día en pareja, a ver.
Home, l'entamu de la casa suponse piquiñin. Pero nin la racion de xamon, nin los segundos los consideraria escasos. Ye mas, lo del güevu y les setes pue paecer pequeño na semeya, pero la verda que fame nun pasamos.
Casa Macial obtien la so segunda estrella Michelin. Primer chigre astur en llegar a ella. Yo, personalmente hubiere-y la dao al Corral del Indianu, y eso que Casa Marcial gustame munchu
A mí que lo de Nacho Manzano me parece un pelín "pasao de rosca" para mi paladar. Está rico, sí, pero tanto cuando fuí a Marcial como a La Salgar salí con la sensación de que había sido caro.
Por cierto una vez viniendo de Londres lo tuve sentado al lado. Me contó que está ayudando en un chiringo nuevo en Londres. Se llama Ibérica. Hay una crítica en la página de Rincones Secretos (está muy bien esa página).
Si Londres ya ye caro, como pa dir a un chigre bonu :-) !!!
El sábadu tengo una escapada rápida desde l´exiliu pa dir a una boda a Deloya. Ya vos contaré.
Sigo vivu pero con poques experiencias "farturiles".
Un abrazu
Home Candasu!! cuantu tiempu nin.
Pues de la boda ya diras, paez ser que con muncha xente nun dan la talla, o eso diz Pululante.
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