jueves, 15 de octubre de 2009

La Solana (Mareo de Riba-Xixon)







Dempues de guetar una fecha, por fin pudimos dir a celebrar l'aniversariu. decidimosnos pola Solana, magar que nun teniemos mas referencie qu'un post en "Los Diletantes" de fai un par d'añinos (y nun lu ponien mal, pero tampoco bien) y la paxina güeb del chigre, bien mala, que tampoco daba idegues. De toos moos como yera de los pocos n'Asturies d'esti tipu que nos quedaba por prebar y taba cerca, pa elli que fuimos y, mira, encantaos que quedemos, nun nos arrepentimos pa na,taba too pa rellambese.
La Solana ta n'una casona d'indianos cerquina de les instalaciones d'entrenu del Xixon, un sitiu perguapu con un aire clasicu, tanto na decoracion, como'n tolos elementos interiores (baños, puertes, suelos...) que paecen llevate al sieglu pasau.
Atencion profesional y eficiente, entamaron a traenos el detalle de la casa (semeya un) un gazpachu de remolacha con anchoa enriba d'una mouse d'afuega'l pitu. Namas prebalo sabiemos que'l sitiu diba dar bona nota, frescu, con un bon amestu de tastios ente los tres elementos. Perbien escoyiu pa esta seronda que tenemos esti añu, abondo caldia, amas d'una nuechi con un plizcu de vientu de castañes.
La curiosida dicen que mato al gatu, pero la nuesa col primer platu ayudonos a entamar cola fartura. Pidimos una par de copes de berberechos con güeves de trucha, mouse d'un pexe llamau maruca y mas güeves de trucha al fondu (semeya 2)...d'escandalu. Berberechos tremendamente ricos con un tastu a mar impresionante y gran amestu, otra vegada mas, coles güeves y la maruca. Ya tabemos encantaos cuando vino'l segundu entrante, emplatau pa ca un de nos (semeya 3), una ensaladina de rebozuelos con xamon de coriu y "verde". Rica, claramente preparada pa resaltar el tastu de los rebozuelos, abundantes y mui ricos.
De segundu decidime pol gochin con piña (semeya 5) y pel otru llau de la mesa una sorprendente suxerencia n'ochobre, ventrisca de bonitu fresquina (semeya 4). Los dos platos abundantes, bonos trozos, bona calida de productu. Equi nun se complicaron la tiesta cola preparacion, cenciella, clasica (la piña'l mio yera testimonial, pero daba-y un toque de frescura al platu) que mos permitio esfrutar de los tastios de los bichos ensin denguna mazcara.
De compaña tuvo rondando perlli, anque pocu tiempu porque casi nun nos dio pa tola cena, un Numanthia 2005 que, pa siguir coles mio notes de preba de vinos totalmente descriptives, dire que nun taba bono, taba perbono :-).
Ah!! esta vegada dimos-y al postre, y mas coses. El postre nun yera pa mui llambiones, escoyimos un postre d'ablanes y mas ablanes, ye dicir, ablanes en xelau, en bizcochu, tostaes..., a mi gustome. Ya puestos a facer gastu prebe un oporto de postre L.B.V, quedeme coles lletres pa la vuesa informacion porque yo nun soi capaz d'entender el trasiegu de lletres y denominaciones que se traen los portuguesos con estos vinos, al casu, que tamien taba bono, como'l Numathia :-). Unos cafes, un chupitin d'oruxu de miel (chupitin non, tanque con una piedra de xelu). Amas d'esplicanos a la salida, ensin entrugar nosotros y de la que marchabemos, el porque de la ventrisca y'l porque tamien entamaben tardi a traela (creo que los mios güeyos y la sorisa de felicida alcoholica dieron-yos confianza). El casu ye que nos presto pola vida a un preciu de 68€ per capita. El proximu post, en Bruseles, bones nuechis!!!

29 comentarios:

Jorge Díez dijo...

Buena elección y perfectamente descrita, a mi entender.
Yo estuve antes de enredarme en esto de los blogs pero me gustó. Buen entorno y buen servicio para una comida que, sin complicarse en exceso, resulta muy, muy agradable. Si sumamos las bajas que hay últimamente debe tenerse en cuenta.
¿Lo malo? Dónde está escondido (coche sí o sí y esos inconvenientes)

LBV son iniciales de late bottled vintage, cuyo significado te dejo, que tú chanas inglés (amás d'asturianu) y cuya explicación por ahora te la perdono (espera a ver con qué ánimo te lee Zuhur, que te puedes enterar) ¿Difícil? Como te pique el bicho -como a Lolo- y te metas con los alemanes esto te parecerá un chiste.

En todo caso, me alegro de que lo disfrutaseis (no me extraña, añado)

Fartones dijo...

Jorge
La verda que mos presto munchu. Too mui rico.
Lo del coche la verda que viviendo onde vivimos dependemos d'el y como nun conduzco yo a la vuelta, normalmente, tampoco ye un problema, de momentu :-)
De los vinos, en teniendo tu tiempu soi tou oreyes pa aguantar les esplicaciones o Zuhur.

Antonio Lopez dijo...

lolo??
alemanes????
;-)
buena pinta todo, me gustaria probar esa copa de berberechos, suena muy bien.
nunca fui, pero suena muy bien para una ocasion especial.
el problema que veo, como en todos los de este precio, que el lolo pa metese en esos gastos sabe donde ir ;-) y como aburrir no me aburre nada, pues puedo ir al mismo sitio todas las veces que me lo pueda permitir, que por desgracia no son muchas.

jorge
me acabo de hacer con un pequeño alijo, el Kabinnet de Reichsgraff del 97, el dr burkling del 90 (el r) y uno muy llambion y pequeñin, de kracher, ah, y un par de botellas de uno en el club del grumete, un erbacher scholossberg 2006, spatlese.
a ver lo que duran jeje

Fartones dijo...

joder Lolo
como nos ponemos colos alemanes!! la madre que te traxo!!. Esto nun pue ser, voi poneme yo colos oportos :-)
Jorge
Por ciertu, falando de'oportos el que sepa tornar la etiqueta nun quier dicir que sepa lo que diz :-)

Manu dijo...

¡Hay que ver cómo os cuidais!

Muy buen post, sí señor, y no solo por el sitio y su descripción sino también por el estilo que poco a poco vas desarrollando en tus escritos.

Fartones dijo...

Manu
Pues munches gracies, nun se, taria inspirau cuandu lu escribi :-). La verda ye que abluquesme :-)

Caleyeru dijo...

"La Solana" es uno de mis restaurantes preferidos de Gijón. Lo que espero cuando me paso por allí es bajar de Mareo con una de esas sonrisas tontas que se nos ponen a los fartones tras una buena comida :-)

Aparte de lo comentado por el fartón, las croquetas de picadillo están para relamerse, y también hacen un lechazo espectacular.

El ambiente es adecuado para cenas especiales con la pareja o comidas de negocios. El servicio es realmente bueno y, además, tienen paciencia con los nenos. Yo no le pido más a un restaurante :-)

compangu dijo...

Estuve buscando por ahí un post en otro blog, que no encuentro, en el que se le daba un palito a este sitio por los altos precios.

Pero, según lo que cuentas, sin ser barato, me parece que, mirándolo en conjunto, es un sitio a tener muy en cuenta, y más, como dice Jorge, viendo que cada vez nos quedan menos opciones de estas.


Por cierto,
Creo que todos los que nos consideramos cercanos a Lolo deberiamos de hacer algo. Lo de este chico con los vinos alemanes empieza a ser preocupante :-D

Antonio Lopez dijo...

si por dios, salvarme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ojala hubiera un proyecto riesling o algo asi pa "quitarse" :-D
hoy vienen mis padres a comer y tengo en la nevera 2 botellas esperando, ayer de noche estuve cocinando y abri una botella de esas y jodi la mitad!!!!!!!!!!!!!!
parecia un toxicomano en pleno mono jeje, no pude evitarlo, a ver como se lo explico a mi madre jeje
igual le relleno con corales a ver si no se entera ;-)

por cierto, estoy haciendo unas pu..as fabas con lasngotinos, de la cosecha del año pasado, y llevan 6 horas al fuego, doctor, eso es normal?????
y aun no estan blandas del todo, eso si, estan tremendas ya :-)

eldiletante dijo...

El sitio son esos platos ecomo la copa de berberechos y el cochinillo con piña. Están muy ricos, pero llevan en carta siete años. DEspués de aquela vez del post estuve una segunda, y me gustó un rato más. Creo, de todas formas, que el restaurante, sinedo una buena opción, incluso en la relación Calidad CAntidad y Comodidad/precio, se encuentra al final de una etapa.

Fartones dijo...

Caleyeru
Toi d'alcuerdu contigo, lo de los crios nun se, esta vegada nun tome nota, cola terremoto que tenemos en casa pue que si la lleves rompa l'encantu del sitiu :-)

Compangu
baratu nun ye y'l IVA nun ta pero la comida merecio la pena por eses perres. Amas, rompiendo una llanza en favor del sitiu un exemplu colos vinos:
San Roman Crianza 2003 Makro:17 + IVA
Palaciu de Lluces: 50 €
La Solana: 27 + IVA
Axustaos los precios , non?

Antonio
Les faves puen llevar esi tiempu y un poco mas, pero colos alemanes antame a preocupame :-)

Dile
La verda que xintamos bien, nun se si los platos lleven munchu tiempu, lo cual pue cansar al veceru. Si ye asina deberien siguir cola mesma llinea (si yos-va bien) pero camudando dellos platos pa nun cansar. Si fain eso, cola cocina rica que tienen, nun creo que yos-vaya mal.

Fartones dijo...

FABESSS quise poner FABES que burru!!

pululante dijo...

Yo sólo estuve una vez hace tres o cuatro años, animado por Caleyeru que no paraba de hablar maravillas. Y bien, claro que se come bien. Pero me pareció un lugar un tanto rancio (o clásico) para mi caracter. Coincido con eldiletante que decía que tenía que pasar etapa.

Además el hecho de que un Fartón pueda llegar al postre dice muy poco en favor de la abundancia de los platos. Si os fijáis, en la mayoría de sitios que se han comentado aquí al postre no se llega :-)

Anónimo dijo...

Entendereis de restaurantes ,pero hablais muy aldeano.....

Zuhur dijo...

Hola D. Fartón, recién acabado un periodo de especial dedicación a un componente querido del nucleo duro familiar y con la necesidad de tomar un poco de aire, nos desplazamos hasta Solares (Cantabria) con el firme propósito complementarlo con la ingestión de unos sabrosos caricos.

El restaurante escogido y ya conocido fue Casa Enrique, que está justo en frente de la estación del tren y que tiene una merecidísima fama en preparar, excepcionalmente, ese tipo de alubias rojas.

El menú degustado fue el siguiente:

- 2 Carico maontañés: 19,80 €.
- 1 Lomos de merluza de pincho a la romana: 21,00 €
- 1 Rape a la plancha: 24,00.
- 2 Pan: 3,60
- Botella 1/2 l. agua ¿adivina la marca?: 2,00 €
- 2 Copas de Carlos Sarres Crianzo Magnus 2002: 4,67 €.
- 2 Postres Tupinamba: 10,00 €.
- 1 Café + 1 Té rojo: 3,60 €.
- IVA: 6,21

Valoración:

- Los caricos: Impresionantes; vamos a realizar una cata con otros tres restaurantes más para formarnos un criterio más ámplio al respecto.

- La merluza: Fresquísima y muy jugosa su preparación a la romana.

- El rape: Muy sabroso y con una plancha exacta.

- Las raciones: Para auténticos Fartones.

- Los postres Tupinamba son una deliciosa especialidad de la casa.

- Nos invitaron a chupitos de orujo que lamentablemente me vi obligado a declinar su aceptación porque seguía ración de volante.

Absolutamente recomendable a los amantes de las alubias rojas.

Tomo muy buena nota de su magistral apunte respecto a La Solana. Cuando me vaya por Asturies, va a ser un auténtico conflicto el
determinar un plan finito. De todas formas, mucho mejor con referencias tan abundantes y perfectamente cualificadas que sin ellas.

Saludos.

Antonio Lopez dijo...

anonimo
espero que no te parezca mal lo que te voy a decir y si lo hace te pido disculpas, pero tu comentario es un poco ignorante.
aqui se habla n'asturianu o bable, una lengua muy antigua y que casualmente es la que se hablaba y se habla en nuestra tierra, el que tiene la riqueza y formacion para hacerlo, que ojala fueramos todos porque no es otra cosa que cultura.
decir que hablamos muy aldeano es, cuanto menos, un poco pobre.
conste que ojala yo hablara mas aldeano, me parece una cosa de la que sentirse orgulloso, ser y hablar aldeano

Fartones dijo...

Pululante
Les raciones son grandes, una cosa ye que esta vegada llegaremos al postre pa compartir, ya reventaos, como na cena d'ayeri, madre mio

Don Zuhur
Tomeremos nota de Casa Enrique, si-y gustes les fabes (nun falo de fabada si non de fabes), de la que vien per Asturies prebe verdines na zona de Llanes, informareme de dellos chigres pela zona na que se preparen bien. Espero que na siguiente visitina a Asturies pueda Vd xintar adecuadamente :-)

Lolo
Nun merez la pena fiu :-)

Anonimu
Yo siempre digo lo mesmo, Internet ye llibre, a naide obliga, si nun te gusta, nun vuelvas. Amas, equi nun sabemos de chigres, sabemos de comides.

Zuhur dijo...

Muchas gracias por sus sugerencias D. Fartón, pero les verdines y este su humilde servidor ya nos conocemos tiempos ha.
Curiosamente, así como las fabes..., fabes, las he comido, inigualables, en algunos pocos restaurantes asturianos, las mejores verdinas las he comido en mi morada, preparadas por este menda, con el siguiente órden de preferencia:

- Verdines con almexas.
- Verdines con pixín.
- Verdines con andariques.

La verdad es que que las fabes con almejas también nos quedan de fábula, influyendo notablemente en la calidad final del plato la materia prima.
Así como con las verdines siempre he tenido mucha suerte en la compra, con las fabes..., fabes, la suerte ha sido muy alterna. Las mejores, hasta ahora, las compradas en un puesto, que no sabría identificar, en el Mercado El Fontán y también en Ribadesella. Sin embargo no suelo acertar cuando compro en el mercado que se suele celebrar los sábados en la Plaza Mayor de Gijón. Cualquier sugerencia al respecto será siempre jubilosamente recibida.
Por mi parte debo precisarle que me encanta muchísimo tanto el contenido de sus entradas, como la forma tan simpática y desenfadada de expresión, no molestándome, en absoluto, tener que agarrar el diccionario bilingüe en algunas (muy pocas) ocasiones.

Cordiales saludos.

eldiletante dijo...

La verdad ye que prestaríame falar meyor el asturianu, pero mentantu préstame lleerlu

Antonio Lopez dijo...

eso prestame dile, oxala mas xente atalantara como tu, meyor, muncho meyor nos diria :-)

Jorge Díez dijo...

Pues yo me lo voy a ahorrar porque no tengo nada que demostrar y para que les quede más claro a los anónimos. Por aquí hay gente que entiende de Filología (y también de gastronomía) pero no creo que merezca la pena perder el tiempo por estas provocaciones.

Jorge Díez dijo...

Qué casualidad, Zuhur, que ayer noche hablaba yo con un cocinero sobre lo delicado de escoger buenas legumbres y más aún con les fabes. Obviamente, la conversación vino por la selección de los garbanzos para el desarme.

Zuhur dijo...

D. Jorge, uno de los restaurantes que yo recuerde, donde haya comido unos de los mejores garbanzos ha sido en Casa Astorgana, en Astorga, en medio de la fartonada correspondiente a un cocido maragato.

Pregunté a la señorita que nos servía si conocía la procedencia de los garbanzos - Son nuestros, cultivados por nosotros en nuestras propias tierras, me contestó y si lo desea el señor, incluso le podríamos vender algunos para llevar - Bien, pues hágame el favor de ponerme un par de bolsas.

¡Cómo podemos ser de ingenuos y candorosos en cuanto nos halagan el oído con las palabras que deseamos escuchar!

Cordiales saludos.

pululante dijo...

Por si a alguien le interesa, me ha llegado esta convocatoria de Tapas en el Restaurante Dos Soles.

Decir que estuve el finde pasado y me gustó mucho (no tuve tiempo de hacer una crítica como se merecía). Los platos muy originales, la decoración moderna y agradable. Encima acabo de leer en su web que la música que ponen es copyleft. Esto ya me acaba de enamorar del sitio :-)

La lista de tapas está formada por una selección de lo que tienen en la carta. Por ejemplo probé la fideuá y es fantástica. El mousse de trigueros no está mal, pero quizá un poco frío para el otoño. El secreto con sésamo también se sale, una propuesta muy original y con una carne buenísima.

Pues eso, lamentablemente yo no podré acudir, pero aquí lo dejo por si a alguien le viene bien:
http://2soles.wordpress.com/

Saludos

Fartones dijo...

A toos
munches gracies polos apoyos, pero como diz Jorge, de verda, que nun merez la pena.

Don Zuhur
entovia y-debo un post a Lolo d'una receta de fabada fecha cola mio güela, teo de volver a poneme con ella a ver que tal. Falando de fabes, nosotros solemos traeles d'un puestin qu'hai'n Taramundi (bono, trailes mio pa), la muyer del dueñu ye de Pravia y tien unes fabes que se funde'l misteriu. Baxando de la Retoral creo que ye'l primer puestin d'artesania y supermercau qu'hai a mandrecha :-)

Jorge, Zuhur
Perhi per esa zona tamien xinte un cociu astorganu tremendu, foi'n Castiellu de los Polvazares, pero nun m'alcuerdo onde.

Zuhur dijo...

¡¡Coooñes D. Fartón, que casi me saca de Asturies por el occidente!!. Un poco de porfavor, que vivo dos fronteras más a la derecha. Si fuese D. Tony, ya estaba allí mañana mismo. De todas las maneras (ya en serio), muchas gracias por la referencia.

A ver si recuerda..., en Castillo de los Polvazares, para mi gusto, la mejor RCP la tienen "Entrepiedras" y "Casa Juan Andrés". Aunque como restaurante, en términos generales, "Cuca la Vaina" sea mejor, creo que en lo concerniente al cocido maragato se pasan pelín en el precio y ya no hay tanta diferencia.

compangu dijo...

Discúlpenme ustedes la intromisión, pero creo que esa maravillosa antigüedad maragata se llama "Castrillo de los Polvazares".

Hace dos años estuve allí comiendo su famoso cocido, pero creo que no acertamos en el sitio, pues no me acuerdo ni de su nombre. O quizá se me helaron las ideas, pues a las 5 de la tarde ya estábamos bajo cero (y sólo era noviembre).

Fartones dijo...

Compangu
Vd perdone!! tien razon, nunca acierto col nome del pueblu, siempre digo "Castiellu" y non Castrillo, en fin :-)

Zuhur
Pues nun termino d'alcordame del nome del sitiu anque lo de Cuca suename. Llevome xente d'elli y nun preste atencion al nome, se que xinte bien, la verda.
Perdon polo de les fabes!!Podemos encarga-yles a Tony, que nun vive lloñe amas que de xuru que les tresporta ensin problemes hasta onde y-diga :-) (perdon Tony, pero yes un crack viaxando)

Anónimo dijo...

Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.