lunes, 12 de diciembre de 2011

El Abrelatas - L'Abrelates (La Pola - Siero)

Enantes de partir a la vuelta a les Galies (meyor dicho, la vuelta al Pais del Loira y sur de la Bretaña Francesa) dionos tiempu a prebar un chigre al que-y teniemos munches ganes, primero porque tou'l mundiu dicia que se xintaba perbien y segundu porque llevenlu unos collacios nuestros de Sariegu.

Pues bien, si lu comento ye porque nos presto asgaya. El chigre ye piquiñucu por lo que a nun ser qu'acutes nun vas alcontrar mesa, polo menos los fines de selmana.
Piquiñucu, pero bien puestu, con una cartina de vinos curtia pero con entraes prestoses, una gran calida/preciu y...almiten tickets lo que pa mi ye un presti estra :-). Per otru llau, ye dalgo que La Pola necesitaba, un chigre que nun fuera una sidreria, con una bona calida y mas baratu que'l Loriga.

Llamonos l'atencion el menu de fin de selmana por 15€/cabeza, y fuimos a el, ye mas, coincidimos nos dos platos, cosa raro.

De primeru una tostina de xamon con fua y güevu fritu perriba con tomate cherry. Oye, prestosu y amas, una presentacion guapa. Tenia dellos toques dulces pa contrastar col xamon de bona calida y resulto un primeru afayaizu.



De segundu fuimos al pitu caleya con patatinos. Una racion abundante de pitu de verda, guisadin con un plizcu de tomate, cebollina y pimientu. Puntu estupendu y bona materia prima. Llamonos l'atencion que'l menu costare lo mesmo enteru que munches raciones de pitu que pides perhi.



Como pagaben los tiques y nun yo, cambiemos el vinin por un esperimentu que salio perbonu, un Musai de Roa de 2006 que pegaba perfeutamente con tola xinta. Un collecheru caru,avieyau en carbayu, que taba abondo meyor que munchos criances de la mesma Ribera.

Al final 30€ persona (la culpa foi del alcohol!!!!). Volveremos, a prebar la carta de nomes suxerentes que paecen amestar la cocina tradicional con toques modernos. Eso si, viendo el par de gochinos a la "segoviana" colos que se farto'l grupu de tras nuestru, casi que paso de too y los encargo...que pinta!

22 comentarios:

Morgenstern dijo...

Añado el sitio a mi lista de futuribles aunque no es que frecuente mucho la zona. Fartones, sabes lo que menos me gusta de tu blog? que nunca pides postre!

Tienes alguna referencia del Asador Las Ruedas, en el Berrón?

Un saludo

Fartones dijo...

a) faltome dicir que'l güevu taba pa moyar pan, mira que ye mas dificil eso de lo que paez.
b)Coño Morgenstern, un nun pue ser perfeutu y mira que nun toi delgau precisamente, pero nun soi llambion, que-y vamos facer :-)...bono, nin yo, nin la mio muyer, n'eso si que coincidimos! :-)
c) pues non, y eso que dalgo me suena d'un compañeru de trabayu que paezme que para nel Berron y nun se si ye n'esi. Bono...por si acasu, ya y-entrugo.

Fartones dijo...

d) un saludu, ho!!!

Zuhur dijo...

... Musai de Roa de 2006 que pegaba perfeutamente con tola xinta. Un collecheru caru,avieyau en carbayu, que taba abondo meyor que munchos criances de la mesma Ribera....

D. Fartón...¿sería vuecencia tan amable de desarrollarme una explicación convincente respecto a la interrelación de los "concetos" marcados en negrita. *_*

Muchas gracias, saleroso. ;-)

compangu dijo...

Quedeme igual que el Zuhur (¿collecheru es cosechero?).

Si es asín, que un cosechero sea del 2006, que tenga roble y que roce los 30 pavos, me deja to llocu.

Fartones dijo...

A ver ho!!, ya punxe que yera caru :-), pero tamien que yera un esperimentu, vamos, que cola polvora del Rei tiro yo (los tikets s'entiende) ;-). ¿Cuando vas prebar coses que te llamen l'atencion sinon ye asina?. Ta la cosa jodida!!

Collecheru = cosechero
15 meses en barrica de roble=carbayu. Ye raro, tendria que mira les normes de la D.O, pero paezme que con 15 meses deberia ser "crianza". Bono, lo que digo, taba bono, perbonu. Eso si, ¿merez gastate 30€? pa mi que non, ye valoratible, pero yo perres nun punxe, d'ehi lo de prebar :-)

Zuhur dijo...

Me lo temía, D. Fartón.
"Collecheru = cosechero
15 meses en barrica de roble=carbayu"

La gente del Gran Botxo - Bilbao y sus alrededores - solemos llamar "cosechero" al vino que sale al mercado, para su comercio temprano, después de la realizada la fermentación, clarificación y embotellado. No ha pasado por barrica, o no el tiempo suficiente, como para ser considerado "crianza". Para la elaboración de un buen porcentaje de ellos se utiliza la maceración carbónica. Bueno..., quizás eso sea solamente una especificación del personal de dos autonomías más a su derecha - si mira hacia el mar, of course - ;-))
Mi pregunta, desde luego, no tenía ninguna relación con el precio, que es otra cuestión, ya que yo he probado algunos vinos jóvenes / de año / cosecheros, cuyo precio estaba por encima de crianzas.
Cordiales saludos.

Fartones dijo...

don Zuhur, bono, igual tamien equi. Pa mi ye una manera de llamar (igual ye mui personal) a los vinos de crianza pa "baxo". En dengun casu yera de maceracion carbonica y dende llueu el vinu ye bono. Como maese Compangu entruga pola pasta yo diria eso, igual 30€ son munchos, pero esti vinin nun ye puxarra, precisamente :-)

Fartones dijo...


Como veis, la costume del casi 100% por botella nos bares, pero esto nun ye d'estrañar :-)

Zuhur dijo...

¿Sería tan amable vuesa merced de identificar - si procede - si fue este CRIANZA el vinillo que se libó acompañando a tan sabrosa pitanza?
Milord..., me temo que el crianza le estará reclamando sus denostados laureles...
¿¡Cosecherooo...!? ¡¡Brase visto...!!

Fartones dijo...

http://www.vinosmajete.com/2001.html
Esi, esi, como ve nel enallaz que-y pongo ponen "Collecha 2006". Y por mas que-y di la vuelta a la etiqueta de "ribera del Duero" nun ponia "Crianza" per dengun llau...15 meses de avieyau si, pero de que tuviera na categoria de crianza...a mi estrañome que nun lo punxera. En cualisquier casu...TABA BONU!!! pagar 30€ igual non!! pero ricu taba!!!

Fartones dijo...

vinos majete
Agora si

Anónimo dijo...

¡Feliz Navidad Fartones!

Felices fiestas a toda la familia querido amigo.

Ah!, para el próximo año pídele a Marta o a los Reyes una cámara de fotos pequeñita leñé, que esas fotos desmerecen los suculentos ágapes que disfrutas y nos haces descubrir.

admmyf y señora
Besos para toda la familia

Fartones dijo...

Munches gracies nin!!1
Felices fiestes navidiegues pa la to familia y prestosu añu nuevu pa toos!!
Agora que vienen los reis magos, ya yos-encargare algo :-)

Jorge Díez dijo...

Feliz año nuevo a los fartones habituales de este blog. Ánimo, que podremos con él.

Fartones dijo...

Felices Fiestes!! y podremos con el anque traiga un dia mas!!!

Kike dijo...

Fartones dijo...

Kike dijo...

Fartones dijo...

Morgenstern dijo...

Fartones, recuerdas si el gochín llevaba perejil picado o reducción de balsámico? dichosa manía!

:D

Fartones dijo...

Non, yera a la "segoviana" tal cual, eso si, eses coses por encargu :-)