Hace 6 años
sábado, 3 de enero de 2009
iSidra (Asturies)
Bonos dies, nun soi dau a articulos d'opinion, pero n'esti casu voi facer un pola so trescendencia que tien palos fartones asturianos. Añu nuevu, vida nueva y'l Llagar Piloñu sorprendionos a toos el dia los inocentes cola Sidre ensin alcohol. Dexando unos dies pa ver si yera o non verda, paez que la noticia ta confirmada d'arreu. Taba visto qu'esto tenia de llegar, agora la dulda que me queda ye si furrulara. De xuru qu'habra xente a la que-yos apateceran unos culines ensin mieu a los puntos (los de la DXT y los melicos) y ta perbien pa dellos que nun puen tomar alcohol pero yos-presta la sidre. La dulda ye ¿que sedra de nos, los asturianos?. La sidre ye, sobre too, una bebida social, ¿que pasara coles charres de chigre ente collacios, agora?, ¿van tener que ser toes series?, ¿nun vamos pasar a la exaltacion de l'amista?, ¿vamos falar de Madoff y la crisis tou'l ratu?. ¿Que va ser de los cancios de los chigres?, lo probes ya son rara avis, entamando por mi, que nun paso del paxarin parleru (y dai gracies toos, porque coles oreyes que teo pa la musica...) y siguiendo por supuestos chigres onde nun se pue cantar, agora llega un de Nava y diz que-y demos al palu ensin alcohol. Agora nes sidreries tendremos qu'andar con cuidadin, nun seya qu'al chigreru nun solo y-de por escoyer si tomamos del palu bonu o del malu, a ver si nos va dar del "ensin" y nin garramos. En fin señores vamos entamar a dir al chigre con un llibru, que como esto s'esparda na socieda, van ser abondo mas aburrios.
Del nome escoyiu, ya nin falo, "isidra", pue ser un homenax a la so güela, o bien quir dicinos que con esta lo que vamos tener son "i-mangades" virtuales, siendo asina, ta bien escoyiu.
Con too, aplaudo la iniciativa y los "propios" del Piloñu. Por ciertu, el primeru que vaya y abandone'l camin alcoholicu na sidre, que nos diga a que tastia, yo mantendreme fiel a mis 5,5º y a les babayaes que se dicen dempues d'unes botellines.
Prestosu añu ensin alcohol pa toos :-)
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20 comentarios:
jajajajjaja, nun pueo mas, nun paro de glayar de la risa, i-mangades virtuales y demas perlas jjajaj
perbono el post, y aqui tienes un collaciu que de xuru nun te dexara solu ante'l pelligru.
pa mi que nun dexara sin sitiu a la nuesa sidre, hai xente que nun toma alcol, marta por exemplo nun lo proba, y con la isidra ya podra aguantame las babayaes de mi 5,5º con un culin de isidra na mano jeje
ye que l'otru dia unviome un amigu l'enllaz de la "isidra" y taba esperando a tener un dia de güevu pa poneme a escribir d'ello. Si quies que la to Marta te faiga compaña vas tener que dir a los sitios onde pon na paxina web, lo mas cercano El Fornu de la Pola. :-)
http://www.elcomerciodigital.com/gijon/20080830/ultima/sidra-pone-quita-puntos-20080830.html
equi diz que tendra menos del 1% d'alcol, asina que nun hai problema, s'escancien mas culinos y'l resultau ye'l mismu jejeje
y estu tamien dolera, ya que cada vegada ta mas de moda'l vinu
http://paladarsinalcohol.es/psa/web/comersus_index.asp
El enllaz de "ensin alcohol" encontraralu yo hai tiempu, la verda ye qu'espero que too sea del tipu la 0.0, porque, por exemplu, los chupitos ensin alcohol son intragables :-)
el vinu esi sin alcol voi prebalu yo, voi comprai una botellina del emina esi a un familiar que nun pue beber l'alcol, a ver como ta, ya vos lo dire
Compact n'ast: andayque-yosden.
No sé si esto tendrá cabida en la dieta mediterránea pero en la cantábrica ni de coña, caros amigos.
Esa sí que tenía que pagar impuestos especiales y no la sidra normal :-) Financiación voluntaria de la sanidad a cargo de militantes convictos de la vida sana, es perfecto.
(Y la de xelu, nun sé yo pero paezme que tamién. Qué perreríes que yos faen a les manzanuques)
Home, la canadiense entiendola (yo que tuve pela zona n'iviernu ye normal que la mazana te conxela) pero n'Asturies, xelar, xela de coyones, pero tanto como pa pañar la mazana...de xuru que-y fain perreries :-)
Habrá que probala, la isidra ésta, pero toy dacuerdu contigo, qué por muy bona que esté nun va a ser lo mismu.
Hola Manu
Pues na, solo ties que dir onde pon la paxina web pa saber en que chigres la ponen de Xixon :-)
La mi opinión ye tan favoratible a la existencia de esta sidre como a la del café descafeinau, el sucedáneo de xocolate o los palinos de centollu.
Sólo comparten co'l orixinal el nome.
Pero tien que haber de tó.
Hombre, hablando en serio tiene su nicho de mercado (qué palabros, rediós) Valga para quien no quiera o no pueda apenas tomar alcohol, entendida como refresco más que nada. Ahí está el caso de la cerveza "sin", que en su momento también a alguno pareció herejía. Pero eso nos llevaría a admitir el nivel "de bata y zapatillas" que se gasta la sidra en general, lo poco seria que resulta como bebida. Vamos, que es mucho más rito y uso social que fermentado serio. Eso es lo que permite que surjan alternativas así. Aunque como empiece a venderse bien el llagar en cuestión se va a descojonar de nosotros y nuestro purismo too seguío.
Jorge, Compangu
notase que escribilo too en plan socarron :-) pero si, de xuru que mercau tien. Solo hai que ver lo de la Sidre Brut de Trabanco (que nun tien que ver cola achampana del Gaiteru) que vendio toles botelles que saco (y yo nin la prebe) enantes de la Ñavida. Pero que quereis, tamien hai vino ensin alcohol y nun creo que tea muncha salida
pues a mi apetezme prebala, ya ta marta prepariando pa dir algun chigre que la trabayen, ye solu prebala eh!!!!!!!!! que la mi sidre ye la mi sidre :-) amas como a mi sabeme toda bien, nun entiendo un pijo y prestame toda, mientras nun tea calentona va pa dientro como un cohete, danme igual palos y gaites, ta toda bona :-)
Pues mira, vais a la Pola al Fornu y dempues xubis hasta Valdesoto, tu tomes unos callos y Marta que coma un bacallau nel Bar Antuña, pero ehi ya-y dais a la de "verda" y quedais servios pa tola nuechi :-)
coño farton, vaya plan perbono :-)
equivocaste la profesion, tenias que facete guia turisticu-gastronomicu.
apuntau queda :-)
y eso que nun conoces la parte na que merco viaxes baratos h.e h.e :-)
El plan de Valdesoto yera un clasicu pa cuando ñevaba, nun se, yera prestoso :-)
Y qué es la sidra dulce de toda la vida sino una sidra sin alcohol, no?.
Comprendo que esto de la Isidra sigue una fermentación a la que luego se quitará el alcohol, mientras que la dulce es zumo directo de manzana. Pero es que para tomarlo sin alcohol, ¿no es mejor dejarse de cosas raras y tomar directamente el zumo ese tan rico cuando está recién mayado?
yo nun soi muncho de sidre dulce, pero esta nadal cuandu entamaron col illuminau na posada dieron castañes asaes y sidre dulce, y vaya rico rico que taba, supome a gloria la sidre esa.
ya clarió dile???? jeje, estroxarate la tiesta jeje
Si Dile, el procesu de la iSidra ye'l mesmu que'l de la cerveza ensin alcohol, vamos, preparen una sidre normal y dempues quiten-y l'alcohol.
Esti añu dionos un vecin sidre dulce de la que mayen ellos pa facer sidre casero que, por ciertu, dionos un par de caxes :-), y vaya rico que ta, con un amagüestin caseru ye manxar de dioses :-)
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