sábado, 23 de enero de 2010

Etxanobe (Bilbao-Bizkaia)





Teniemos delles y bones referencies d'esta estrella Michelin, anque fuimos por casualida ya que la nuesa primera intencio yera dir al Mina, pero al ser llunes taba trancao pa folgar.
L'Etxanobe ta situau na tercera planta del Palacio Euskaldun y presuponese-y unes bones vistes hacia la ria y'l cascu vieyu de Bilbao, esto digolo porque a nos nun nos toco cerca de denguna ventana, ye mas, la primera sensacion nun fue na bona, porque si habia una mesa poco afayaiza, n'esa nos punxeron. En meta de la sala dando los dos la espalda atou'l mundiu, siendo situi de pasu de camareros y tan cerca de les otres dos meses que casi daben ganes de ponese a charrar con ellos. De toes formes, el bon Karma que teniemos dempues de tou un puente solinos nun diba a desapaecer tan facilmente, asina que riimonos un ratin y esperemos a que llegaren les cartes. ¿Esperemos? la verda que non, creo que taba posando'l culo na silla cuando llego la carta xunto col primer detalle de la casa, tan rapido, que nin nos alcordamos de que yera. Entovia mas rapido foi'l quitalo d'elli, entruganos que queriemos (en serio que nun tuvimos tiempu nin de mirar la carta) decir eso de "un par de minutos" y apaercer con un segundu detalle de la casa, too esto, ensin pasar de la segunda llinea de la carta y dempues de tomar nota mentalmente de que yera'l tercer. La sensacion de "quieren echanos d'equi" yera enorme, tan grande que n'otru momento sedria pa mosquease, pero nosotros teniemos otra idega de la cena, asina que podimos el nueso Enrique Mendoza Santa Rosa reserva 2004 llego'l sumiller casi al sprint(ya van 4 camareros) y entamamos a tomanos too con muncha calma "¿quieren echanos?, nun saben a quien atoparon".
Relaxadamente fuimos dexando pasar dos peticiones de comanda y a la tercera pidimos a la metre (que daria mieu na peli del orfanatu, madre mio) la famosa Lasaña d'Anchoes (gracies Albertobilbao pola recomendacion) pa compartir que llego emplata pa ca un (semeya 1). Menos mal que la comida si ye de nivel, increible, dificil de describir, unos bocartinos sobre una base de tomate, aceite d'oliva, un plizcu de quesu y por supuestu la base de pasta d'una lasaña. Un platu recomendatible, que te fai sentir la mar y lo mas basico de la tierra en un solo bocau. Rico, mui rico
Si dos dies antes tireme pola palomba equi fui pol pichon, nun m'entrugueis, taria d'antoxu. Pichon increible, dificil de llograr un pichon tan bien parrillau (fechu por fuera, rosadin un plizcu mas abaxo y color sangre nel mediu) y con un tastu a fumu persele, pero perclaru que-y daba un puntu diferente a otros platos prebaos d'esti estilu y que fue lo que mas me marco del mesmu. Bona racion, na que la salsa de compaña yera solo eso, compaña intrascendente pa nun perder de vista'l platu (semeya 3).
Nel otru llau de la mesa calleron unes molleyes de xatu con champiñones y fua (semeya 2). Una racion mas contundente que lo que paecia pol tamañu. Les molleyes venien amestaes colos champiñones mentantu que'l fua taba'n formatu crema. Tastos cenciellos y fuertes como corresponde a esa comanda, con unes molleyes bien trataes y perseles tanto que casi se desfacien na boca. Otru platu realmente conseguidu.
A too esto, nun vos creais que la cena foi tranquial, pa nosotros si que tabemos pasando de too, pero venga a pasar camareros en plan agobiante, agora agua, agora echote'l vino (¡parai quietos que se yo echalo al mio ritmu!) y con unes babayaes increibles; pidimos el "postre" (dos PX de Ximenez-Spinola) y resulta que solo nos los podia trayer el sumiller, pero mira per onde, tuvimos qu'entrugai a la camarera si necesitabemos cita previa, porque pa lo unico que nun se dieron priesa fue pa venir con ellos (diez minuntos dempues de llevanos los platos). Eso si, entruguemos con sorna y la sorisa na boca, pero nun nos entendio, en vista de lo nerviosa que se punxo la probe.
En fin, sensaciones dispare nel chigre, siempre digo qu'un Estrella Michelin tien que ganala con too, atencion, sitiu y comida. La comida impresionante, meyor que nel Zortziko, ensin embargu, nun volveria equi y si repetiria varies vegaes nel otru sitiu. Ah!! 69€ por cabeza, na mal.

27 comentarios:

Antonio Lopez dijo...

h.a h.a h.a madre mio, pa morrer de risa
vaya efectividá, dacuando llegaron al px taben reventaos del ritmu perenfotau dela xinta jeje eso no lo acostacia ni'l indurain :-D

Fartones dijo...

Digotelo yo!! les meses entraben y salien, menos la nuesa y la d'al llau. Con dicite que pa marchar coincidimos nel ascensor con unos yamkis qu'entraren como 45minutos dempues que nosotros, anque conociendo les sos costumes pa l'atencion y les xintaes (rapido y ensin sobremesa) de xuru que salieron encantaos. Pa mi que nin faciendo relevos llegaron al final, munches meses al sprint pa una nuechi. En fin, ellos sabran, la cocina que tienen merez un serviciu diferente, pero esa ye la mio opinion, como siempre, nun tien porque ser compartida

Jesusito dijo...

Pero claro, les estrelles, como vienen se van... Lo mesmo teníen un mal día... Nun sé si ye problema míu, pero nun pueo ver la tercer semeya...

Fartones dijo...

Jesusito
Igual, igual, esti nun ye un blogue pa facer dogma, ye pa falar. Estes coses siempre puen pasar y dempues los "malos" somos nosotros. De toes formes foi la mio esperiencia y eso teo que dexalo bien claro siempre. Basta que vaya otru y seya'l dia perfeutu. Por ciertu, encantau de vete perqui, espero que vengas mas vegaes y que t'afayes bien.
De la tercera semeya, a mi cargame bien, mas bien pue ser un problema de conexon al Internet esti.

Zuhur dijo...

Caramba D. Fartón, si que le han debido de decepcionar a fondo los colaboradores de Fernando Canales.

Desde el principio ya se le nota su malestar al ubicar al restaurante Etxanobe en Bilbao, que no en Bilbo... :-)))

Ademas la situación de la mesa..., en el centro del salón..., tan expuesta a la acción exterminadora de los "dos soles Campsa" que ostenta la organización... Menos mal que el sumiller, "con su estrella Michelín", demoró el suficente tiempo la llegada de los PX, para permitirles protegerse con crema hidratante hasta en las uñas de los piés. :-)))

Bromas aparte, semejante servicio, tal y como lo relata, es absolutamente inaceptable.

Yo he almorzado allí un par de veces y siempre me han atendido de forma correcta; quizás con un punto de excesivo control por parte de los camareros. En una de ellas, uno de los menús y en la otra, el menú degustación, y la verdad es que también he disfrutado mucho de su cocina en ambas ocasiones.

El precio, dentro de su nivel alto, lo considero aceptable.

Estoy absolutamente seguro que si hubiese otra futura ocasión, el servicio estará más de acuerdo con lo que vienen a ser su habitual bien hacer.

Cordiales saludos.

Fartones dijo...

Don Zuhur
Non home, non, enfadanos nunca, pero l'atencion nun foi bona, entamando pola mesa que mos dieron, que nin deberien plantegase tenela n'un sitiu asina. Siguiendo por coses como la del sumiller que nun foi el que nos punxo'l vinu de la cena, asina que... ;-). En cualisquier casu tabemos pa pasalo bien y conseguimoslo, sobre too conseguimos xintar estupendamente, pena de "tolo que va alrodiu" polo menos esi dia :-)

Fartones dijo...

y'l preciu paezme bono pola xinta!!!

Fartones dijo...

Y lo de Bilbao!! ye que Vd convenciome h.e h.e

Jorge Díez dijo...

No sé por qué mecagoensuprimaladelpueblo este ordenador desde el que estoy accediendo no me deja ver las fotos. Espero solventar eso mañana.

La vez que estuve en Etxanobe fue todo lo contrario a tu experiencia, muy tranquilo. Claro que era a mediodía y en una fecha floja. Por la posición y las vistas yo no me preocuparía tanto. Esa zona de Bilbao la han tratado a fondo, la han "saneado" mucho y es agradable a ras de suelo, para pasearla, pero yo no le veo tanta virtud a la vista de pájaro ahí. En cambio, esas prisas y esos tiempos... Falta personal y advertencia verbal al jugador para la siguiente.
La comida y el marco tienen ese punto clásico pero muy bien llevado. Yo guardo buen recuerdo.
A ver si mañana puedo ver las fotos :-(

Zuhur dijo...

D. Fartón, sería tan amable de desarrollarme el dicho: "tolo que va alrodiu". ¿Tiene algo que ver con un tonto que va al trapo de cocina?

Muchas gracias.

D. Jorge, Vuecencia que todo lo puede, ¿dispone de alguna otra referencia en Burgos capital, adicional y fiable, a las ya facilitadas de La Vianda y Casa Avelino?

Muchas gracias.

Fartones dijo...

Don Zuhur
perdon, nun ye dengun dicho, lo que queria dicir en bon castellan ye "que lastima que todo lo que va alrededor de la comida, la disposicion de mesas, la atencion..." nun tuviere a l'altura de la mesma.
Si me permite da-y un conseyu de Burgos, col permisu de Jorge, nun s'escaezc en pasar por el Ojeda y tomar llechazu

Jorge
Nun se que pasa col blogger que tan pronto veo les semeyes como que solo veo una que pue ser cualisquiera, en fin, voi volver a xubiles a ver.
Del Etxanobe solo dicir que xinte perbien, pero perbien, agora, nun solemos ser repunantes con estes coses pero ye que foi increible, diben al Sprint y esa mesa nun ta nes semeyes del sitiu, o seya, que siendo mal pensau podiemos pensar en temporada alta (puente de diciembre), dellos camareros temporales y menos atencion de la debida.
De Bilbao, toi contigo, los paseos pela vera la ria son estupendos agora.

Fartones dijo...

Cargue les semeyes otra vegada, a ver si asina hai forma de que puean vese. De momentu paez que si.

Zuhur dijo...

Disculpe D. Fartón, estaba muy claro: "Todo lo que va alrededor". A veces es que veo fantasmas donde no los hay. :-ll

Ya tenía apuntado al Ojeda, precisamente para tomar lechazo; lo necesito. Después de la dieta creo que voy a hacerle la ola. Desde siempre es un fijo en mis escapadas a Burgos capital.Soy un impenitente clasicorro.

Y muchas gracias por ambas aportaciones.

Jorge Díez dijo...

Pues bien lo siento, D. Zuhur, pero este viaje sólo tuvo esas dos paradas y de cualquier otra hace demasiado tiempo. Creo que el apunte de Fartón sobre Ojeda es válido y ya que se adscribe a los clásicos, guardo buen recuerdo del Mesón del Cid, en impecable emplazamiento. Claro que de eso hace más de veinte años. Mi criterio entonces no era muy fino y lo que haya podido cambiar da vértigo. En todo caso el Avelino puede ser de su agrado para clásicos populares, no lo dude.

Y me permito un apunte más, aprovechando la confianza y el buen humor que reinan. Ese "tolo" que usted apuntaba vive más hacia occidente, ya en Galicia. Y el trapo habría de ser un "rodiellu". Curioso, porque se usa el término rodillo como equivalente, presunto castellano, y no lo es, es asturianu amestáu. Coses de la llingua :-)

Zuhur dijo...

Cordialidad y buen humor que nunca falten D. Jorge. Que ésto son cuatro días y dos de ellos lloviendo.

Respecto a referencias creo que ya voy suficientemente dotado. Intentaré probar en sus dos últimas.

Tiene vuecencia toda la razón; "tolo" es de raíz gallega. Un representante y amigo, que tenía mi empresa para la zona de Asturies, solia utilizar con frecuencia y como equivalente en asturianu para el vocablo anteriormente citado, el término "faltosu".

Y respecto a "rodíu", pues es otra de mis "ocurrentes" deducciones en lo referente al trapo de cocina, que mi familia de "La Peña" palentina (con abuelo de Ujo), lo llamaba "rodea".

Muchas gracias por su paciencia y amable asesoría.

Fartones dijo...

Don Zuhur, Jorge
tolo na fala eo-naviega y'n galego vien a dicir eso, "faltosu", anque, como nun teo nin idega de Fala, nun se si tamien pue tener un sentiu al "llocu" de "alloriar". "vas volvemen tolo" pue querer dicir tamien "nun m'allories" "vas volveme llocu". Digo yo. El nuesu amigu Tony pue tener mas respuestes :-)

Por ciertu, que yo tamien soi un clasicu pa xintar, y'l Ojeda cumple les mio espectatives sobradamente nel llechazu. Espero que lu esfrute convenientemente dempues del retiru espiritual forzosu!! ;-)

enoilógico dijo...

La verdad es que lo que comiste suena de lo más apetitoso. Lástima ese servicio con ganas de acabar antes de empezar

Zuhur dijo...

D. Fartón, he estado tan abochornado imaginándomelo en el medio del restaurante, cuan bizarro General Custer rodeado de indios por todas las partes (y me refiero a los numerosos camareros), que solamente al releer pausadamente su entrada he llegado a percatarme de la excelente materia con que su madre lo parió.

Me he divertido con su irónica socarronería, al solicitarle a la camarera audiencia especial con su eminencia graciosa "El Sumiller", para pedirle los PX de Ximénez-Spínola.

Eso si que es talante y estóico civismo, ante la pomposa incompetencia de unos presuntos profesionales que ya habían perdido los papeles desde el comienzo de la sesión.

He podido disfrutar de su forma tan desenfadada y pragmática de afrontar contrariedades derivadas de errores ajenos y le felicito y envidio por tan extraordinaria forma de ser.

Cordiales saludos.

Fartones dijo...

Dile
Tanta priese tenien que, de verda, nun se que tomamos de detalle de la casa. Pero la comida taba perbona

Don Zuhur
Agora si que m'abluca!!. Nun ye pa tantu, otru dia igual mosqueome y too, que teo mal prontu, pero ye que yera'l dia de la "despedida de Bilbao" y habia dos formes de tomalo, o mal o esfrutar del momentu como viniere, que foi lo que fiximos. Calro, que'l bon facer de la cocina ayudo munchu, pero munchu porque taba too perbono. Si esto llega fallar nun habria arreglu.A nos que somos de bon llevar nun nos termino d'entrar les ganes de despachanos que tenien (creo que nun fueron los vaqueros "impropios" que llevaba porque taben igual con toles meses).
Del tema del PX, pueo xura-y que la que mas se rio foi la mio muyer. Ye que, imaxinese, tanta priesa pa echanos y cuando un se decide a marchar con bon tastu de boca y nun llega'l "postre" porque solo lu pue traer el sumiller. Foi un puntu un tanto ridiculo que tomemos a risa pa finar y ya ta. Pero, non, nun soi tan bonu normalmente h.e h.e :-). Munches gracies pol so votu de confianza.

compangu dijo...

Si lo malo llega a ser la comida, eso sí que no tendría remedio. Pero por lo que dices, la manduca estaba riquísima, y encima vosotros al final pudisteis imponer el "tempo": ¡que se jodan!

Fartones dijo...

Compangu
h.a h.a. Pues si, totalmente d'alcuerdu

Zuhur dijo...

Entró en el "saloon" de un pueblo del profundo oeste gringo una especie de animal bípedo con 1,98 de altura y unos 120 kgs. de peso; después de golpear con violencia las puertas batientes del local, abrió su descomunal bocaza de la que salió semejante alarido: ¡¡¡Quién se llama Jimmy!!!.

Desde el extremo del mostrador se oyó una especie de maullido lastimero proviniente del vaquero más enano y escuchimizado jamás visto a la otra parte del Oregón: ¡Yo..., yo me llamo Jimmy!

Inmediatamente cayó sobre él en tromba la inmensa mole del mastodonte que había dado el primer alarido, repartiendo tremendos y cuantiosos golpes golpes, de todo tipo, sobre el enclenque cuerpecillo del canijo que le habia contestado, hasta dejarlo medio muerto derrengado en el suelo, ausentándose seguidamente del local.

Se acercaron un par de vaqueros a los restos de aquella especie de piltrafa humana preguntándole: pero buen hombre ¿cómo se le ocurre identificarse ante el tremendo peligro de semejante bestia desencadenada?

Entonces el hombrecillo, sacando fuerzas de flaqueza, esbozo una sonrisa en su destrozada boca y con un hilo de voz musitó: ¡era solamente por j.d.le!, porque, en realidad, yo no me llamo Jimmy.

Fartones dijo...

Don Zuhur!!!
En que taba pensando home pa contar esta hestoria?. De xuru que dalgo y-rondaba la tiesta h.e h.e

Zuhur dijo...

Pido disculpas por tan craso error, rogándole, humildemente, la retirada de tan esperpéntica metafora.

Errare humanum est sed in horrore perseverare dementia.

Cordiales saludos.

Fartones dijo...

Por Dios!! Don Zuhur!!. nun me malinterprete!! solo queria dicir que si Vd cuenta esta hestoria ye por dalgo que pensaba y que venia, o non, a cuentu. Enxamas borraria na d'esti blogue. Bono, miento, hai vegaes que nun teo mas remediu que borrar insultos, pero mire que tolos estremos terminense tocando, que quier que-y diga, y hai xente que confunde la velocida col tocin :-)

Fartones dijo...

Vuelvo mentir..tamien dellos "robots", en xiriga informatica, que dexen bilordios como anonimos publicitando coses rares. Esto cabero pasame por nun poner eso de les "lletres rares" pa que solo un paisanu/a puea escribir, pero, dame la sensacion de qu'eso cohibe la lliberta de muncha xente que si-y lo pones nun escribe, asina qu'imaxinese si diba yo borra una de les sos aportaciones!! cagon mio mantu!! (d'estos borre dos agora mesmo)

Zuhur dijo...

No hay mala interpretación D. Fartón, es simple y llanamente puro reconocimiento.

Como premisa, debo infomarle que al realizar dicho comentario ni siquiera se me pasó por la imaginación la pretensión de practicar el dadaímo literario (ni sabría); por lo tanto, si su contenido no resulta inteligible al relacionarlo con su entorno, no cabe duda de que mi propósito original ha resultado totalmente fallido. En estas circunstancias, creo que su ubicación entre el resto de los comentarios a su entrada resulta más perdida que el mismísimo Adán en el día de la Madre. ;-)

Este es el motivo y no cualquier otra cosa, por el cual le solicito la anulación.

Un cordial y afectuoso abrazo.