viernes, 13 de noviembre de 2009

El Castiellu de Valdes Salas (Salas)





Aprovechando que la cuñi anda per Salas trabayando, acerquemosnos un domingu a dar una vueltina perlli con "guies turisticos" y xintar n'un sitiu guapu al que mos llevaron. Dempues de munchos años ensin entrar a Salas capital (la caleya de Grau a la Espina si que la uso de vegada'n vegada) merecio la pena volver. Alcontreme con un pueblin cambiau, mui cuidau y llimpiu con un pasein nuevu a la vera'l riu Nonaya bien prestosu. Alrodiu del Castiellu de Valdes Salas hai una esposicion d'escultures ente les que s'alcuentra una piragua, qu'anque nun valga pa baxar el Seya, ya vos aviso a los que teneis neños, qu'estos y-alcuentren usos perinteresantes.
A la vuelta d'un par de vininos pela zona fuimos a xintar al interior del Castiellu. El restaurante pertenez al hotel del mesmu nome, bien puestu y encontradizu, destaca'l patiu interior abiertu que tien que dar munchu xuegu'n branu pa tomar unos vininos o unos cacharrinos tranquilamente de nuechi. El dia que fuimos taba perguapu con sol, pero ca vegada qu'esti marchaba nun habia quien parare fuera, asina que d'esfrutar de la terraza na de na. Nun se fuma (o polo menos nun fumaron en denguna mesa mentantu tabemos elli) y tien trones palos neños.
Pa xintar tiremos del menu de fin de selmana ya que'n toes les meses taben con el y tenia bona pinta.
De primeru (semeya un) un entamu, nun tan pequeñu, de tosta d'afuega'l pitu blanco con anchoa del cantabricu. Un amestu bien conseguiu con un quesu bien ricu y una anchoa de les que se puen xintar y non de les que te fain arder la boca col sal.
De segundu, un salteau de setes de temporada con xamon (semeya dos). Sabrosu y prestosu, teneis que disculpame si nun soi capaz de decivos que setes yeren, pero abondo riques.
El tercer platu pa mi foi'l mas floxu pero mas que na porque na carta ponia "sollombu" y lo que llego foi un entrecot. Los amantes del entrecot taran naguando, pero yo taba esperando un sollombu, fiu. Pataquines a la panadera con cebolla perbien preparaes y l'entrecot bien cocinau, pero ya vos digo que tenie otres espectatives.
De postre circularon varios, yo decidime pol canutin d'arroz con llechi con chocolate, prestome, lo cual pue querer dicir que nun yera pa llambiones. A mi prestome, l'arroz con llechi nel so puntu de dulce con una capina de chocolate fina perriba eso si, nun yera muncha cantida.
El vino del menu foi un Museum crianza 2003 abondo rico. Teniendo'n cuenta los platos, la calida del menu, el sitiu y que'l vino mesmu suel alcontrase a unos 7-8€ en tienda, paezme que 21€/persona ye un preciu realmente interesante.
De xuru que'n Salas hai sitios mas de caza o chigres de bon xintar de tola vida, pero agradezco esta xinta, tuvimos bien agustu n'un sitiu perafayizu al qu'habra que repetir visitina.

20 comentarios:

Jorge Díez dijo...

Me has pillado con el paso cambiado, Fartón, y me encuentro con post nuevo y comentarios pendientes.

Así que empiezo, antes de venir para Salas, desde Ujo (del post anterior) Perfectos los matices lingüísticos, Zuhur. Y aficiones así hacen maestros. Ojalá algunos del propio gremio se lo tomaran con esa sensibilidad.

En la duda entre Hombros y Cepas Viejas me quedo con el Hombros. Me parece mejor, más expresivo, más vivo.

P.S. Ya me contarás eso de ser clientes de M., Fartón. Pero si queda familia mía allí es ya lejana. Casi todos cambiaron de solar y de tarea.

Jorge Díez dijo...

Y llegamos a Salas. No creas que en el D.F. hay tanto para escoger, seguro que fue la mejor opción. Otra cosa es si te "echas al monte" alrededor ;-)
De todas maneras es una población con encanto, con sus rincones para el antes (el vinín) y el después (el cafetín) que valen la pena.
Y se pueden encontrar afuega'l pitu muy ricos.

Zuhur dijo...

"Vayamos por partes", afirmaban que solía decir Jack the Ripper.

D. Jorge, creo que una condición importantísima para mantener una afición, reside en poder encontrar en el camino jugosos y abundantes manantiales (maestros) donde poder saciar la sed procedente de la búsqueda.

A Ambos, los dos, muchas gracias por los consejos vinarios y binarios. Vuecencias si que saben estar a la altura de las circunstancias. Posiblemente repartiré, pero ésto solamente lo sabré en el preciso momento agarrar las botellas. ;-)

Salud (os).

Zuhur dijo...

D. Fartón, a los foráneos siempre nos resulta interesante saber donde poder realizar, en determinada zona, una decorosísima faena de aliño, trasladada a términos gastronómicos, y su entrada la cumple dicho cometido a la perfección.

Durante mis erráticos y casi siempre temáticos desplazamientos, muchas veces he echado en falta una acertada orientación, respecto a los establecimientos más adecuados para, sin excelsas pretensiones, reponer fuerzas con dignidad suficiente.

En mi modesta opinión, creo que Castiellu de Valdés Salas cumple perfectamente con mis precitadas expectativas.

Muchas gracias por su (como siempre) ameno post.

Salud (os).

Fartones dijo...

Jorge
Ye que pel C.S. d'Uxo tien que pasar tou'l mundiu :-)

Perdonaime pol nuevu post, pero ye que sinon diba escaeceseme lo que xinte.
Toi seguru de que la mi cuña escoyio un de los meyores sitios pa dir, como diz Zuhur, xinta ensin pretensiones pero realmente prestosa. Nel monti de Salas de mano ya alcuentres "Al Son del Indinau" y seguru que munchos chigres mas tradicionales pero tratabase de dar una vuelta pela Villa de Salas realmente afayaiza, prestonos asgaya

Zuhur
perbono eso de "vinarios y binarios" h.e, h.e
Si va per Salas ye una bona fonda onde reponer y descansar

Sibaritastur dijo...

Que sorpresa lo de salas. Si te trajeron otra carne que no era la publicitado tenias que haber protestado no?.
En la zona hay al menos 3 queserias de afogal pitu aunque yo sigo prefiriendo las de grado.
Cuando se va a Salas, hay que ir a tomar un vinin a la Petisa, ibais a saber lo que es bueno, ahi os lo dejo si os pica la curiosidad.
Con respecto al paseo, es verdad que ha quedado muy guapo, pero la obra ha costado mas de 6 millones de € y luego el pueblo está muerto.
Es una pena porque tiene muchas posibilidades el concejo.

Jorge Díez dijo...

Je, je, Sibarita; en La Petisa estaba yo pensando cuando decía lo del vinín. Pero dejaba que Fartón se definiese primero, por si acaso ;-)

Fartones dijo...

Sibarita
Nun home non!! hai dies pa protestar y dies pa esfrutar. A mi estrañome qu'un menu del dia de 21 € con esi vinu tuviere sollombu. L'entrecot taba ricu y ya ta.
Si que'l pueblu ta abondo muertu, porque n'otros sitios taria enlleno xente un domingu, pero si que nun vi mas que a la hora del vermu. Dempues, a la hora'l paseu nun habia casi naide.

Jorge, Sibarita
Xurovos que nun se onde tome'l vinu, pero paezme que nun se llamaba la Petisa. Un tomamoslu en frente la piraqgua esa y creo que'l nome entamaba con "L". Y l'otru que ve taba na plaza La Campa, una especie d'hostal pulperia....entrugare lo de la Petisa, agora mesmo picame'l niqui de curiosida, como diria un amigu mio ;-)

Sibaritastur dijo...

Farton, si hubieras tomado el vino en la petisa le hubieras dedicado una cacho del post, jajajajajaja.
quedate con el nombre pa la próxima

Fartones dijo...

De la proxima nun pasa!!

Fartones dijo...

Madre mio que fin de selmana de fartures tuve. Creo que nun voi dar vuelta n'un par de dies. El sabadu a la Corriquera y'l domingula Rula de Santolaya...que tortu con picadiellu de gochu xabaz, que tortu!!

Por ciertu, nel ponte de avientu vamos pasar tres dies solinos en Bilbo...¿delles referencies, por favor? solo teo'l Mina :-)
Gracies

Antonio Lopez dijo...

sitiu prestosu, sin dulda
cada vegada prestenme mas estos menus arranchadinos de preciu nos que xintes bien.
que tal la corri????
va pa 1 año que nun xinto elli, yera un habitual pa nos y tengo-y muncho cariñu

Fartones dijo...

La Corri tuvo tremenda. Yo tamien yera un habitual, pero por un o por otro nun diba facia munchu. Fuimos tola family de xinta y taba too perbono. Calida, muncha cantida, francamente bien. Dafechu pa dos punxioronnos tantu corderu que la meta teola na nevera de casa esperando pa fartucame otro poco buff... y güei na Maquina...por Dios!! esto tien que parar ya!!

De Bilbo tamien querria opinion del Zortziko, una estrella Michelin que dexa pagar con tickets restaurant...teo interes :-)

Antonio Lopez dijo...

h.e h.e vas reventar nin
tengo-y ganes a la maquina, merez la pena xintar dalgu mas que fabes????
pasau ties que dir al asador la miranda ;-)

Fartones dijo...

Cagüen nel mio mantu!! nun se, yo foi dos vegaes y solo xinte fabes y arroz con llechi!!!
Yera uan xinta de trabayu y mañana teo otra que espero seya menos dolorosa pal butiellu (nel Deloya) a ver que tal, que nun lo conozco :-)

Zuhur dijo...

D. Fartones, estoy metido de lleno en unos asuntos de familiares (de allende los mares) que me están ocupando una importante dedicación extra.

Como ya comenté anteriormente en el blog del Diletante, para mi gusto, y creo que coincidía en este aspecto con D. Albertobilbao, los dos mejores restaurantes en Bilbao eran, probablemente, Aizian (hotel Sheraton) y La Mina.

Llevo ya año y medio leyendo las entradas y comentarios de su blog, pero participando en los comentarios creo que solamente hace unos meses.

Tomando como única referencia lo arriba precitado, en cuanto a la interpretación de sus gustos gastronómicos y con la evidente bienintencionada osadía del que solamente desea ayudar, me atrevo a pronosticar que quizás sea el Zortziko el que más satisfacciones le pueda proporcionar de los tres.

Yo hará más de tres años que no he pasado por allí, pero por motivos laborales, desde mediados de los pasados 90, hasta pasado el 2000 tuve ocasión de degustar, con cierta asiduidad sus excelencias y puedo asegurar que Daniel García es un auténtico fenómeno. Su estrella Michelín no es ningún regalo.

Saludos.

Fartones dijo...

Don Zuhur
Tendre'n cuenta les sos opiniones. Amas, dame Vd tres restaurantes, lo xustu pa 3 nuechis :-)

Por ciertu, que de verda qu'agradezco la so participacion n'esti blogue ;-)

Zuhur dijo...

¡Touché! :-)

De todas maneras me siento aliviado por la abundante y cualificada aportación que le han dedicado dos espadas tan competentes en la materia como Dª. Limonta y D. Albertobilbao.

D. Fartón, es para mi un auténtico placer el leer y participar en las siempre interesantes entradas de su blog.

Salud (os).

Fartones dijo...

buff!! teo un .txt fechu coles propuestes de Limonta, Alberto, Dile y Vd...vamos, nun vere nin la meta de los que me dicen, pero agradecense toes!!

Anónimo dijo...

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