miércoles, 12 de enero de 2011

Llagar La Morena ( Viella -Siero)




Esti xineru de 2011 alcordaremosnos d'el por ser el del non preocupase onde vas colos neños a xintar ya que nun se fuma en dengun llau. Quitando eso, güei toca falar de la mio primer incursion gastronomica del añu; el llagar La Morena. Esti chigre de Viella ye, quiciabes un de los clasicos de la zona Llugones pa dir tomar unes sidres (marca propia, claro ta, que son llagar). Bien situau nel Altu Viella a un pasu del mayor Centru Comercial d'Asturies, el sitiu tien dos partes bien diferenciaes una vieya en piedra colos techos de maera que tien esi encantu especial de lo de siempre col vieyu llagar d'esposicion dominandolo too. La parte de tras ye la mas nueva y tampoco ta mal, pero ya nun ye tan afayaiza y ye toa de maera.

Venir equi un sabadu o un domingu ye alcontralu enllenu xente tomando unes botellines de sidre y picando, que tienen una bona cocina. N'estes feches de Reis y rebaxes andareis abondo per Parque Principau asina que si nun vos apetez prebar una de les multiples y satisfactories muestres de "comida" rapida del sitiu bien merez la pena facer un altu nel camin y xintar equi. Vamos, una bona escapada del maraballu consumista d'estos dies.

L'otru dia pidimos una ensalada cenciella (llechuga, tomate y cebolla) que vino bien aliñada de la cocina con un toque de vinagre carambelizao de modena per riba. Los bonos productos son lo que fain d'esto un bon platu de compaña. Mui ricos el tomate y la cebolla y nada mal la llechuga, perfeutu pa facer de compaña de los dos platinos principales. Que fueron un pedidu clavau a la cabera visitia que fiximos al "Pumarin" de La Pola (coincidio), parrochines con xamon (semeya 1) una bona racion bien prestosa anque con menos xamon del que me prestaria y unes molleh.es (semeya 2) de perfeutu puntu de cocina, seles de tastu, blandines y perprestoses. La salsa ye gran parte del platu y esta nun taba nada mal preparadina con tomate caserin y pimientu. Pal mio gustu sobraba-y un plizcu de piminetu y faltaba-y un toque guindilla, pero esto ya va'n gustos porque igual a otru la del Pumarin ye'n forma perconsistente y preferis una salsina mas sele. Ensin ser la cocina del Pumarin, xintase bien y vais quedar agustu. Tres botelles de sidre, dos cafetinos con xelu y 18€ por persona. Francamente merez la pena salir del barullu y xintar equi.

8 comentarios:

Jorge Díez dijo...

Ah, qué recuerdos. La Morena tuvo un espacio en época pasada en mi agenda. Claro que el motivo era la sidra y el encanto, no es que comiese mucho allí. Y en consecuencia las salidas no siempre eran muy "honorables". Pero hay un tiempo para todo, ¿no?

Fartones dijo...

Nun me digas na!!. Dempues d'equi dibes pa Fran y rematabes nel Duernu!!. Claro, a esi ritmu normal que fuesen poco "honorables", pero si, hai un tiempu pa too. Agora mesmu, nun se si ye que los que dibemos seguimos diendo pero tamos mayores, l'ambiente ye pa les dos coses. Hai vegaes que ta too hasta la bandera pa tomar una botellina na barra o pa xintar. Siempre puedes volver metela na axenda :-)

compangu dijo...

Muy buen sitio LA MORENA. Y una de las mejores tortillas de patata que comí nunca. También me hablaron mu bien de sus callos, que tengo pendientes de probar.

Una pena que las carreteras de llegada (y sobre todo de salida) tengan tan mala escapatoria...

Fartones dijo...

Compangu
ciertu!! fai munchu que non la pido, pero ciertu, tenien una tortiella de patates que taba perbona.
Una cosina, por si nun te diste cuenta les caleyes pa llegar son toes de doble sentiu...vamos, que eso de "llegada y salida" ye mas bien un conveniu ente los que vamos pa non atopanos de focicu ente nos :-)

compangu dijo...

Ya, ho! Ya se que ye así ¡qué cívicos somos cuando queremos! Por que aquellas caleyas, tela.

Yo iba más por el lao de que todas las carreteras de por la zona tienen una alta probabilidad de encontrarte con esas "entrañables presencias verdes"... y a la salida, después de la -buena- sidra, esa circunstancia puede llegar a ser problemática.

Fartones dijo...

Home, la verda que nun ye un sitiu pa da-y a muerte a la sidre, ties altes probabilidaes de dar en verde :-)

Josín dijo...

Pues quería saber sobre el llagar para poder ir a comer, pero claro no he entendido nada al no estar escrito en castellano. Y eso que tengo 41 años y nací en La Tenderina.
Cosas de los dialectos muertos regionales oiga....

Fartones dijo...

Pues na Josin, si te jode, con nun volver a lleelo basta, ye asina de facil. Ye lo que tien nun saber d'idiomes, que putada!