miércoles, 24 de septiembre de 2008

O'Dowd's (Cloch na Ron-EIRE)


Otru foriatu que nun se como s m'escaecio bilordialu. Cloch na Ron (Roundstone n'ingles) ye un pueblin mariñan que ta na perguapa zona de Connemara). Al pueblu llegamos de casualida y por eso que tenemos los asturianos de cabezones. Ta situau n'un gaeltach (creo qu'escribilo bien) y resulta que, normalmente los nomes n'ingles son onomatopeyicos del irlandes, pero nun ye asina n'esti casu y nun vimos nin un solu cartel n'ingles. En fin, si conoceis Irlanda ya sabeis de lo que vos falo coles señales. El casu ye que llegamos, pueblin perguapu, con un puertin pesqueru bien piquiñucu. N'esti pais, por raro que paezca ye percomplicao alcontrar pescaderies pa ponete a cocinar en casa o sitios especilizados en pescau a bon preciu y d'estos, sobre too que nun "maten" a los pexes con amestos raros (entovia toi alcordandome d' un chigre del norte onde tenien a una probe furagaña cocina con salsa tartara que...prubina!) y esti sitiu cumple coles dos coses. Paez un pub normal, pero tien una zona de restaurante perguapa, bien decora, con mesines de mera y con vistes al puertu. Sitiu ideal pa tar cola parexina y escaecete del mundiu mundial. Como ye complicao lo del pescau intetamoslo equi, mexillones al vapor (si, si en tando fuera vereis como chais de menos les coses mas piquiñines, la semeya). Una racion decente (nun son los luxemburgueses colo de les raciones, pero yera bona) d'unos mexillones que mas frescos, imposible. De segundu un amestu de pexes y mariscos frescos gratinaos. Daba gustu que nun tuviere una salsa matadora, yera sele y dexaba disfrutar del amestu de ñocla, ostra, mexillon, amasueles y de soyu. El platu daba la sensacion de ser piquiñucu, pero tenia mas migaya de lo que paecia y cenamos bien los dos. Un par de pintes de Guinness, un vinin de pub (esos de 1/4 llitru que son de rosca y que normalmente perqui son surafricanos, australianos o chilenos). Nun m'alcuerdo'l preciu, pero prestonos asgaya. Aprovechai qu'agora hai un vuelu directu a Dublin dende Santander pa dir por Eire y si cayeis por Connemara teneis un chigrin que prebar pa cenar.

20 comentarios:

Antonio Lopez dijo...

esos mejillones sabian como los de aqui??? y las almejas y demas???
debe ser muy guapo eso, pero aun me quedan sitios pa ir antes que ahi, lo proximo finlandia, hasta que no acabe con los nordicos no voy a otro sitio, yo si no fuera por el pueblin y por la familia arrancaba pa alla.
un saludo

compangu dijo...

Con mi nick, que no se diga, voy a atreveme yo tamién:

Anque escaezaras el preciu, ¿pareciote baratu?
Ye que a toos esos sitius foriatos les tengo un mieu de aupa.

Por ciertu ¿qué ye un “gaeltach”?

Pd.: Ya que estamos con la llingua, corrígeme sin problema todas las patadas que veas que doy

Fartones dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Fartones dijo...

Antonio,
Paecios. La mar elli tamien ta batida que da gustu y fresco ye too. El mayor problema ye atopar un sitiu nel que nun te maten los tastios. Asina que ye meyor, si ties una casa alquilada, andar a la gueta (nun ye na facil!!) de pescau frescu y preparalu a la to manera

Compangu
Los precios n'Irlanda de baratos nun tienen na, ye un pais caru. Hai diferencies ente Dublin (mas caro entovia) y'l restu, pero pa ser elli, el chigre nun yera caru.
Un gaeltach ye una zona onde la mayoria son falantes de gaelico. Ye un poco raro, porque sedria como si equi punxieren a la entra la comarca la sidre un cartelu de "zona astur-falante". N'eses zones los cartelos suelen tar en gaelico, pero siempre suel venir el ingles mas piquiñin (nel restu Irlanda ye de la otra manera).
Por ciertu, toi bono yo pa correxir a naide!! equi lo qu'hai de facer ye animase, too tien los sos primeros pasos!! :-). Solo una cosa, n'asturianu central l'oxetu indireutu (le, les) ye "y, yos" y eso sienteslo tolos dies a la xente y ye un de les razones por les que los asturianos nun somos "leistes" o "laistes" en castellan, porque diferenciamoslos oxetos perfeutamente de forma natural (nun te dan pataes nos oidos munchos programes de la TV en castellan con esi tema?) ;-) polo demas animu!! ye too ponese y tener ganes..munchu me presta que xente qu'entre nesti blogue animese con estes coses, paez que presta mas siguir escribiendo y too :-)

MICKELSON1975 dijo...

Fartones necesito un favor:
Como creo que de gastronomia asturiana, sabes un montón, necesito que me ayudes a resolver un enigma.
Restaurante zona centro oriental de asturias, con menu cerrado, era un antiguo claustro de monjas...
Ayudame por favor.

Toni dijo...

Por curiosidá. ¿Cuál ye el preciu habitual n'Irlanda de les coses tipo, caña, café, etc.
Tuve haz poco n'Italia y un café riquísimo andaba polos 80/90 céntimos y cañes de cerveza tomelas incluso por 1,20€. ¡Ah! y pizzas cojonudas por 7€.

Fartones dijo...

Hola Mickelson, vienseme a la cabeza na mas que'l Palaciu'l Cutre...lo del menu nun tenia nin idega, pero lo de les monxes suename. El sitiu ye una pasada, la comida, la cabera vegada que fui (hai unos 6 años), nun me presto na, pero teo de volver porque col tiempu que paso tuvo de camudar pa bien, de xuru. Lo de que se un monton, gracies, pero nun ye asina, andamos toos a la par a la gueta sitios :-). Per esa zona, mui cerquina ta la Posada d'Antrialgu, si tas perhi tamien merez una visita y si quies "exoticu" tamien ties cerquina Fuenta la Lloba

Fartones dijo...

Hola Toni,
Pues Irlanda nun tien na de barato. Nin siquiera nos pueblinos (Dublin ye abondo mas caro). Lo mas barato pa xintar ye tirar de pub. Los precios de les pintes (midia universal :-) )anden ente los 4 y 5 € depende del sitiu (mas rural-mas Dublin) anque'n Dublin teoles vistes por mas de 5 tamien. El vino de "pub" anda pol vinin malucu d'equi, una botella de cuarto llitru ronda los 4,5€ y eso da pa dos copes (pero la calida ,nin fu,nin fa). Los cafes...nin idega, yo cuando fui bebia Guinness hasta a meudia, que-y voi facer!!. Ye que dempues de metete un desayunu Irlandes a les 8-9, a les 11:30-12:00 ties una sede de la de mi madre, Marta tomaba cafe, pero yo a la half-pint de Guinness :-)

Antonio Lopez dijo...

joder como tuvieras mucho tiempo por ahi a ese ritmo de guines se te debio oscurecer un poco la sangre jeje.
pero bueno, en vacaciones vale todo...

Fartones dijo...

jeje, pues si..vamos, de 4 pintes al dia nun baxaba. Pero, en descargu, hai veries razones, una, que nun tien el mesmu tastiu equi qu'elli. Elli ye mas sele y tien menos gas lo que fai qu'entre meyor. Dos, si tas en Irlanda que vas beber? ;-)

Anónimo dijo...

Fartones

Mi correo es asturiasfood@terra.es.

Estos días ando liado con el curro, unos días por Madrid y ahora todo de golpe.

Comentame lo que quieras que bien recibido será todo.

Antonio Lopez dijo...

farton, fuimos a cenar a la venta del jamon, y la verdad que muy muy bien, nos encanto, yo vengo enamorado del entrecot de buey y del arroz con leche.
pa repetir, dudamos entre la corriquera y la venta, y al final preferimos innovar un poco jeje, la corri ultimamente esta bastante visitada :-)
me gusto mucho :-))
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
este sabado al noceu, si la gente no se echa atras, si no para el sabado siguiente, pero de ahi no pasa.
muy interesante todo lo de sergi arola y demas :-D
un saludo

Fartones dijo...

Pa mi La Venta ye'l meyor de Llanera, pero ya sabes como son estes coses, ca un qu'opine lo que quiera. Del Noceu, bien y mal, bien por ti que vas esti finde, mal por eso tamien. Quiero dicir qu'esti nun tamos, pero pal siguienti si, asian que si fuerais xintar o cenar podiemos tomar eses sidres pendiente enantes o dempues de que fuerais...que suañu, bibe de les 3, vuelvo pa la cama..a "esti" platu vendras arbeyu, ya veras.. ;-)

Fartones dijo...

Antonio, ya tan les perdices na carta otra vegada o non?.

Antonio Lopez dijo...

no pregunte en concreto por las perdices, pero en la carta no estaban y fuera de carta no las nombraron, asi que parece que nada de perdices de momento :-)
lo del noceu, no ta claro aun si este o si el otro, pero si es este, no pasa nada, si hay que volver pal siguiente pa tomar esas sidras, se vuelve :-D
jajaja que bueno el bibi de las 3 y el comentario a las 03,05, esa guaja ye una fartonuca ya eh???como le mete al bibi :-D
a mi de guaje guaje cuando lloraba me daban una pata de centollo y callaba y me dormia chupandola jeje

Anónimo dijo...

Fartones

Muy buena idea, de hecho la pensé pero no terminé de decidirme porque yo no la había visitado y la única referencia que tengo, muy buena, es la tuya, el único problema es que viendo lo bien que lo pasamos esta vez quiero "aprovechar y ser egoísta" y hacerla en Gijón, sobre todo para poder tomar esas copichuelas de la post-cena. En esta me tuve que aguantar y no tomé ninguna porque conducía de vuelta a Gijón.

Te lo agradezco y seguro que cuando tú la organices quedarías de fabula, por espectacular y original.

Un saludo Fartones.

Fartones dijo...

Antonio
Que nivel!! pates de centollu pa callar, asina callaba yo!!. Na, esta ye fartucona de naciemientu, metese unos bibis pa'l llombu que madre mio y lo peor son les hores...buf... De les sidres como quedaremos pa mas pa lantre si venis al Noceu el fin de de la ponte perfeutu, sinon falamos.

Guah.e
Por mi perfueto onde escoyas. Yera por trancar un chigre pa nos, pero en tocandome a mi trancolu. Ties tola razon del mundiu, de copes nun podemos falar equi :-)

Fartones dijo...

Anotonio
Les perdice suelen ser pala seronda (ya tamos) y como van con castañes y ya entama la epoca tamien, asina que taran al cayer na carta, en poco tiempu vuelta a la Venta :-)

Tony dijo...

Tomo buena nota fartones, Irlanda es uno de mis destinos preferidos, y teniendo EIRE a 80 Km. de Dublin un pecado que aún no lo haya visitado.

Yo tengo la ventaja de que como estoy perdido en el medio del aeropuerto de Coruña, Santiago De Compostela y Santander, siempre me acaban coincidiendo las fechas y los precios del billete ya que tardo más o menos lo mismo a cualquiera de ellos.

Desde Santiago De Compostela vuela
"Airlungus", que revolviendo bastante acaba apareciendo algún billete barato pero no tanto como "Ryanair", que para mi en precio son imbatibles (tienen ahora de oferta un millón de plazas aun euro trayecto todo incluido).

Lo que comentas del desayuno y las posteriores pintas a media mañana (y el resto del día), me emocionó, es mi modus operandi cuando estoy allí.
Comentar que a mi las pintas en Irlanda tambien me llenan y emborrachan menos que las de aquí.

El sitio este está cerca de galway ?¿

Fartones dijo...

Hola Tony, Roundstone ta a unos 80 km al oeste de Galway. Nos ficimos Dublin-Clegan n'un dia y Cleggan ta entovia un poco mas alla, pero ya una matada porque son 300 Km irlandeses, ya sabes. La rutina nuestra cuando vamos ye desayunun fuerte, almuerzu Guiness, turismu, unes caxigalines que llevar en coche y a les 19-20 cena y ente medies mas Guiness :-), ye que yo con esos desayunos tenemos pa tou'l dia solo con picar un poco
De los vuelos, pa mi Ryan ye insuperable, pero hai vegaes que te pue salir bien con otros, solo hai que guetar bien :-)