sábado, 24 de abril de 2010

O Grelo (Monforte de Lemos-Lugo)


Fai un mesin, mas o menos, que pudimos esfrutar del nuesu regalu de Reis, un fin de selmana solinos na Ribeira Sacra galega. Monforte nun ye'l pueblu mas guapu del mundu pero tien cosines que ver perguapes, el parador, un par de monasterios, la puente romano y sobre too, alrodiu de Monforte teneis los cañones del Riu Sil onde podeis xubiros a un barcu y ver como se les apañen pa vendimiar nesta zona que complicao ye (semeya un).
A la hora de xintar comentarennos tres o cuatro chigres. Paseando pel centru alcontramo dos de los que nos dixeren y nun nos apetecio entrar (ye que son cafeteries, xintarase perbien, pero nun yera la idega). De camin al Parador ya vieremos la nuesa primera opcion, el O'Grelo. Tirando palo alto de Monforte y integrau na muralla teneis esti restaurante que destaca pela piedra esterior y "coño, un cartelu de neon?", en fin...Ya dientro la parte baxa pertenez a la zona de bar y sigue tando'n piedra, mentantu que'l primer pisu que ye'l restaurante ta mal decorau, que-y vamos facer. La verda que baxo la mio impresion deberien mantener la piedra y mas coses, que nun entro. Tampoco foi una bona entrada que nos punxeren n'una mesa poco afayaiza (ya sabeis, d'eses que per tras de ti pasa al de Dios de xente y que nun termines d'entender porque te ponen ehi cuando'n plenu vienres solo habia tres meses mas con xente). Esto de les meses tamien ye un detalle, porque los camareros debien tar aburrios y mas que tar enriba nuestru nun facien, lo que fastidia un güevu que nun te dexen charrar con tranqulida.

Dando-y tolos marxenes del mundiu al sitiu y col bon rollu que siempre tenemos cuenado salimos (como pa non!!) dexamos les coses correr y centremonos na carta.
De primeru, pa compartir, pidimos una ensalada de bugre, que taba correuta, ensin mas,, muncha meyor pinta que tastu. Trocinos de mariscu (si, sedria bugre) con berros, llechuga, tomatin, bono, bien presenta, pero ensin mas. Ya, pa chanos rir del too, traennos un convoy de los de menu del dia. Va, nun ye que m'importe munchu, pero si vas salir a 50€ por cabeza podien tener meyores detalles.

Nosotros a lo nueso, a esfrutar de la nuechi y a ver pasar platos. De segundu pel otru llau de la mesa viniero unes zamburiñes a la plancha. Tenemos que dicir que taben pa rellambese, bona cantida d'elles y de tastu impresionante, bon tamañu y fresquines Un aciertu d'elicion.


Pela mio parte llego un sollombu de xata galega (nun-y peidi'l DNI, pero ponia que yera galega) con pataquines frites de les de verda que foi l'expediente X de la nuechi.

Mulder y Scully terien encantaos de facer un episodiu colo d'esti sollombu. Bona pinta, vuelta y vuelta, pongome a partilu y va sele, tienru (yo ya taba mas que naguando), los tres colorinos bien definios, el cuchiellu qu'entra como mantega, el tenedor camin de la mio boca (yo como'l perru de Paulov, ya vos digo) entra y.....¿y?...pues eso, cara raro que pongo y entruga al cantu "ta malu?", pues non. "Entos?", que nun ta. Na, na de na, repito'l procesu y lo mesmo...un trozu carne, ensin mas, nun tastiaba a na!!. Do-y a prebar y la mesma conclusion (yo nun tenia catarru, pero nun fuera ser). En fin, raro, xintelu por fame.
De compaña de too esto tuvo perlli un Ribeira Sacra Rengos 2007 TN barrica que acentuo mas que lo mio nun ye la mencia. Bono, si, pero nun ta fecha la boca'l gochin pa les margarites, porque pa mi, ye un vinu cansin. A les tres copes tas cansau d'el. Y esto si que ye pa garralo ente comilles!!!. Prestaronme les dos primeres copes, la tercersa foi baxando y les caberes fueron ya col tastu cansin, pa mi que me pasa casi siempre cola mencia, mas que cola D.O. en particular.
Pa finar un par de cafes con xelu y un par de moscateles por 49€ por cabeza, que yos-daran pa camudar el convoy de l'aceite.
En resumen, al dia siguiente xintamos nel Parador y l'atencion y la xinta camudaron pa abondo meyor, en cualisquier forma, a O Grelo teneis que dir si tais per Monforte porque igual nun tenien el dia ya que comenten que ye la meyor cocina al sur de Lugo.

13 comentarios:

Antonio Lopez dijo...

pues sedra la meyor cocina del sur de llugo, pero nun pinta bien nin
50 eur ya ye pa esfrutar xintando, parezme a mi, nun se
lo meyor fueron les zamburiñes, que ye tirales na sarten y carretera.
el productu nun parez bono, ni'l bugre, nin la tenrera, asina que parezme abondo caru
buenu, taran aforrando pa convoyes h.e h.e

Fartones dijo...

Antonio
Ye qu'entovia toi impresionau pol post de Jorge Diez y, nun vaya ser que vos diga "nun dir" y dempues que tuvieren mal dia. Dende llueu, ye lo que dicen, pero a no nun nos salio pero que na bien :-(
Nin el bugre, nin la xata. Bono, la xata daba'l pegu, pero non..

Jorge Díez dijo...

A ver si voy a tener que ponerles prospecto a los post ;-) "Efectos secundarios: puede provocar dudas al hablar de los establecimientos hosteleros. Incompatible con el mal humor si se va a comer o cenar." "No se han descrito efectos negativos sobre la capacidad de conducción."

Pues ya ves, ese lo tengo yo pendiente por culpa de un amigo que tira mucho para Galicia. Ahora es a mí al que le tiemblan las piernas :-))

Antonio Lopez dijo...

don xurde
de xuru yo taria acoyonau ;-)
siempres nos quedaran les zamburiñes h.e h.e

por ciertu, yo mercoles caberamente y queden mui prestoses na sarten col plizu aceitin, pa rellambese

Fartones dijo...

Jorge
el bon humor enxamas de pierde :-)
A ver si ties mas suerte que yo, los otros dos que me dixeron en Monforte fueron el Lienzo y'l d'enfrente (nun tien perdida) nel cascu vieyu. El problema ye que'l Lienzu ye una cafeteria na que xintes y'l d'enfrente casi casi, asina que acabemos nel Don Pedro (el del parador) el segundu dia y xintemos perbien.
La decoracion de riba nel O Grelo va date un chascu (eses silles "con mantelos" facia munchu tiempu que nun les via) y'l problema mayor ye l'atencion (si la xinta escoyesla bien, como les zamburiñes pues tener suerte). Pa que te faigas una idega, al final de la xinta dio-y a la muyer por entrugame tan baxo que casi nun la oyi, eso de "u'l bañu?" y enantes de dicir yo dalgo teniemos un camareru explicando-ylo (tomamoslo a rises claro)

Antonio

compangu dijo...

Con la buena pinta que tiene la zona (mi madre vino flipando el año pasao), es un putadón pinchar de esa manera ¡¡¡50 €urakos, últimamente tamos perdiendo el sentíu!!!

Yo seguramente hubiera ido a la cafetería. Lo del entonno no me importa mucho, y si además ye recomendao...
Esperaremos a la del Parador.

En lo del mencía no estamos nada de acuerdo. A mí es de las variedades que más me están llamando la atención.

Me releo y veo que hoy estoy un poco toca-napias.

Fartones dijo...

Compangu
Por aclarar, les recomendaciones fueron, por esti orden:
a) O Grelo
b) Lienzo
c) La Polar (acabo d'alcordame del nome)
Vamos, que la cafeteria yera la segunda opcion y...visto la primera como que cenemos nel Parador la segunda nuechi y acertemos :-)
De toca pelotes na, les coses como son, a ti gustate la mencia y a mi el Regoa esti cansome :-)

Zuhur dijo...

¡Hola D. Fartón!

Al menos su ternera gallega se podía masticar, lo que siempre es un relativo consuelo en cuanto a lo estrictamente alimentario.

Si al menos pudieron repartir carne y vieiras..., algo pudieron salvar.

Muy bien captadas las condiciones tan penosas con las que se tiene que enfrentar esa gente para vendimiar sus viñas.

Respecto a los vinos D.O. Bierzo (uva mencía), en esta ocasión me uno a la partida de D. Compangu, con la afición en progresión.

Un cordial abrazo.

Fartones dijo...

Home Don Zuhur!! cuantu tiempu. Ya llei perhi que taba dando vueltes pel mundiu :-). Allegrome de volver a velu perqui, aunque teis toos dandome col vinin!! pero munchu :-). Nun ye que nun me guste, pero en pequeñes dosis, lo dicho, resultame cansin.
De les viñes, que dicite! y esta nun yera de les mas complicaes, bono, tipo Canguas del Narcea :-)

SIBARITASTUR dijo...

Fartones, el vino no sería el Régoa TN 07. Si ye esti creo que aún está "verde", yo aún no lo he probado pero es una bodega que me interesa.

Fartones dijo...

Pues esi yera, Regoa TN 2007. Y la bodega debe ser interesante, porque tolos demas Ribeira Sacra qaue prebe...en fin. Claro, que ye cmo too, el que nun sabe ye como'l que nun ve, pero mas tontu...como diria mio güelu

SIBARITASTUR dijo...

Fartones, lo de saber o no saber es relativo, lo importante es si te gusta el vino o no, sin mas.

Fartones dijo...

Sibarita
Eso tengolo claro, referiame al saber o non escoyer un Riberia Sacra, nun me sonaben mas que'l Lalama (que nun vi en denguna carta) y'l Regoa. Los qu'escoyi nun me gustaron, pero claro, a nun ser el Regoa pue que pidiere de "baxu" nivel y sedria normal que tuvieren malos.
Y vuelvo dicir, que'l Regoa nun ye'l mio tipu, lo que nun quier dicir que seya malu :-)