jueves, 1 de octubre de 2009

Casa Mon's (Cerdeñu-Uvieu)





Casa Mon's ye un restaurante d'Uvieu que lleva mil años furrulando, pero que nun conocia. Nun lu conocia porque nun ta, precisamente, n'un sitiu afayaizu, ya que ta'n Cerdeñu, casi'n meta del poligonu y como nun trabayo elli, pues como que nun llama dir a xintar. Tampoco ye facil dir a un sitiu nel que los guah.es nun tienen onde esparder y amas fumase dientro. Asina que tienen que dase tolos condicionantes pa arimase perlli y'n San Mateo dieronse. Y direis, ¿con esa pinta tan poco afayaiza, pa que fuisteis?. Pues fuimos porque teniemos ganes de xintar como paisanos, comida tradicional, cenciella, ensin complicaciones mentales, con raciones abundantes y delles sorpreses. La cuestion, que ye un chigre recomendable y hai que dicir que dientro ye munchu mas afayaizu de lo que paez per fuera. Pa gustos hai colores y yo nun pondria eses llampares que vi, pero ta puestu'n lladrillu vistu y piedrina, les meses tan mas alloñaes de lo que esperes y tien mas sitiu del que paez. Tamien hai que dicir que fumar podra fumase, pero que nun dia nel que nun habia xente trabayando n'Uvieu, los que tabemos dientro nun fumabemos dengunu, asina que'l aire taba perfeutu.
Hasta equi llevonos la fama de les fabes con tropiezos y la fabada, y vamos y nun prebemos denguna de les dos coses. Val, val, nun me digais na, ya lo se, ye que taba abondo caldiu'l dia y nun m'entraben les fabes. Salva qu'en esta casa, lleva por inmigrantes de Bual, tienen otres cosines que tan de muerte. Entamamos con una sorpresina, llamonos l'atencion na carta y resulto ser una de les especialidaes del sitiu, carpachu de pulpu con pimenton y un plizcu d'aceite (semeya un). Mui rico, testura perfeuta, nin duru, nin persele, cortau finin, finin, con una mini-ensalada nel centru pa facer compaña. Mui prestosu.
De segundos, ya que nun me tire poles fabes, tireme pol cabritu a la bualesa. ¿Que que ye eso de la bualesa?, pues na, tan cenciellu como cabritu guisau con unos pataquinos y unes setines bien prestoses. Tienru, sele, desfaciese na boca, prestome pola vida (semeya 2).
Pel otru llau de la mesa llego un bacallau mui ricu, con pataquines cocies, unes gambes y un sustu inicial. Si, sustu porque enantes de prebalu vimos per riba del pexe una capa de salsa que paecia fecha con nata, pero non, yera una capina de salsa de pataca. El casu, ye que taba nel so puntu de testura y tastu. Prestosu.
Un avisu a navegantes, nosotros nun xintamos soso, precisamente, y'l sitiu taba pa nos, asina qu'aquellos con tendencies hipertensives, meyor nun vayan ;-).
Como siempre, nun llegamos a los postres (lo siento llambiones) anque cantaron unos cuantos caseros, tomamos dos cafes con xelu y fiximos la compaña de la xinta con Fuensanta y una botellina de Muga crianza 2004. La carta de vinos, digolo polos mas aficionaos, ye sota, caballu y rei, nacional y con poques sorpreses, magar qu'a mi valme.
Total de la cuenta, 33,33€/persona, una RCP perguapa, amas qu'a nos salnos gratis...paguen, por si interesa a otros, los de la semeya d'abaxu.

Bones nuechis!!

12 comentarios:

Antonio Lopez dijo...

habra que dir pa prebar la fabada esa ;-)

Fartones dijo...

Si, la verda ye que-y teo ganes. Tienen fabada, fabes con tropiezos y fabes con choscu y nabices (creo que son les fueyes del nabu). Vamos, unos platos de cul.lar pa fartones :-)
Los postres creo que tan bien, pero nun teo nin idega!

Antonio Lopez dijo...

acabes de matame coles nabices y'l choscu
ya ta armada, eses fabes tiene que caer :-)

Fartones dijo...

jeje. Farton!!

pululante dijo...

Estaba hoy viendo el Canal Huevo Frito y hablaban de este restaurante de Madrid con una pinta estupenda:
http://www.cucharete.com/index.php/2009/08/06/asiana-next-door/

Fartones dijo...

Pulu
Nin idega fiu, a ver si los que mas pasen pe Madri saben d'el, yo non :-)

Zuhur dijo...

D. Fartón, ¿cometo algún error importante al dirigirme hacia su persona en singular siendo su nik en plural?

¿Inmigrantes de Bual? :-))), ya me lo contará.

Al grano.

Si lo servido estuvo bueno pues felicidades y objetivo principal cumplido. No obstante, y teniendo en cuenta que las raciones son realmente generosas, creo que la RCP es bastante normalita y ésto basándome en que la palabra "botellina" es una expresión asturiana para referirse a una botella de Muga Crianza 2004, de 75 cl., lo que dejaría, en una posiblemente errática estimación, unos 45 € para los tres platos, más el pan y la Fuensanta; lo que no es caro, pero tampoco barato. Si el concepto botellina corresponde, en realidad, a un contenido de 37,5 cl., la cosa quedaría, todavía, un poco más desfavorable. ;-)

De las semeyes, lo mejor, con muchísima diferencia, la porción de antebrazo de su distinguida acompañante.

Bye, bye.

Fartones dijo...

Don Zuhur
Por Dios, nun comete Vd dengun error.
Lo d'inmigrantes de Bual foi cariñoso. Como son de Bual y echaran de menos vivir elli, anque claro, too queda n'Asturies :-)
Por clariar los conceptos una botellina=75 cl, deberia llamalo botella, porque botellina llamense a les de sidre (70cl) claramente mas piquiñines!!. De la RCP, hummm, sera normalina, bien pensao, pero claro, ente que la xinta taba bona y que pagar con tickets ye como "gratis", un pierde la nocion RCP :-)

Zuhur dijo...

Muchas gracias por la confianza.

Que la xinta taba bona, al menos en el carpaccio de pulpo, es tan evidente que solamente es preciso fijarse en las migas sobrantes, alrededor del plato del cabrito, que denuncian una vigorosa y profunda labor de unte durante el proceso de degustación del carpaccio.

¡¿Cómo lo vio?!.

Fartones dijo...

Don Zuhur!!
Vd a que se dedica na so vida profesional?. Tien Vd unes dotes detectivesques impresionante :-)!!!

Zuhur dijo...

Mi profesión actual, D. Fartón, es la de, todavía, feliz jubilado. Quizás por éso y cuando la gente que me cae simpática me lo permite, intento poner un poco de humor en mis comentarios y a veces..., hasta lo consigo.

Mire..., Horacio en sus sátiras I, X, 14, dice: Ridiculus acri fortius et melius magnas plerumque secat res. Que viene a decir: "a menudo, el humor zanja mejor y más tajantemente que la severidad, las cuestiones serias".

Mi etapa de actividad laboral: Fue la transición de un orgulloso técnico, con las esquinas más pronunciadas que un cubo, que prostituido a comercial, la profesión y los años le convirtieron en una pulidísima esfera.

Sic transit gloria mundi

Entonces..., para que complicarnos excesivamente la vida.

Fartones dijo...

Por ciertu, la entruga yera mas retorica que pa que me contestare Don Zuhur. Dicho lo dicho a mi eso suename d'algo...Yo tamien llevo unos años "esferizando" los picos teunicos, eso si, entovia quedame tiempu pa "esferizalos" mas enantes de xubilame!. Dame que nun voi poder prexubilame a los 40...nun se yo, pero dame a mi que non, h.e h.e :-)